Videospeler inladen...

Libanese premier Saad Hariri neemt ontslag na massale straatprotesten

De Libanese premier Saad Hariri gaat bij de president zijn ontslag indienen. Zijn regering krijgt geen vat op het massale straatprotest van de voorbije weken in verschillende Libanese steden.

Vanmiddag is er op het centrale plein in de Libanese hoofdstad Beiroet voor het eerst geweld gebruikt. Op en rond dat plein komen sinds een tweetal weken tienduizenden betogers samen. Ze eisen onder meer dat er een einde komt aan de wijdverspreide corruptie in Libanon en dat de politieke elite opstapt. Het nieuws dat premier Hariri aan de president van Libanon zijn ontslag aanbiedt, is in de straten van Beiroet op gejuich onthaald.

Tot nu toe waren de protesten hevig, maar vreedzaam. Vanmiddag echter werd een tentenkamp van betogers tegen het regeringsbeleid aangevallen en vernield, vermoedelijk door militieleden van Hezbollah (een radicale beweging van sjiitische moslims).

Bekijk hieronder waarom er protesten zijn in Libanon en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Politiek, militair en religieus wespennest

Na de bloedige burgeroorlog die tussen 1975 en 1990 aan een kwart miljoen Libanezen het leven kostte, ontstond een delicaat machtsevenwicht.  Zo staat in de Libanese grondwet dat de president en de opperbevelhebber van het leger maronitische christenen moeten zijn, de premier een soennitische moslim en de parlementsvoorzitter een sjiitische moslim. 

De laatste keer dat er tussen de verschillende geloofsgroepen en hun militaire vleugels in Libanon geweld uitbrak, was in 2008.  Hezbollah nam toen belangrijke delen van de Libanese hoofdstad in. Ook nu voorspellen kenners van de regio dat Hezbollah van de politieke onrust en de massale betogingen gebruik zal maken om zijn macht uit te breiden.

Ook buurland Israël volgt de situatie met argusogen. De pro-Iraanse beweging Hezbollah heeft een sterke militaire vleugel die in het verleden Israël vaak onder vuur heeft genomen via zogenoemde Katjoesjaraketten. Met andere woorden, Libanon is een politiek, religieus en militair kruitvat, met een permanent risico op een vonk die uitslaat tot een groot conflict.

Videospeler inladen...

Meest gelezen