Doktersvoorschriften nog maar beperkt geldig en minimumlevering voor aardgas: dit verandert er op 1 november

Ook op 1 november veranderen er weer enkele concrete dingen voor u of voor uw naasten. Wij hebben zoals vanouds de nieuwigheden voor u opgelijst.

1. Doktersvoorschriften krijgen "houdbaarheidsdatum"

Voorschriften voor geneesmiddelen zullen vanaf 1 november standaard nog slechts drie maanden geldig zijn. Tot nu toe bleven voorschriften voor geneesmiddelen 1 jaar geldig. 

Maar voor de terugbetaling gold dan weer een iets ingewikkeldere logica. De ziekteverzekering kwam enkel tussenbeide als het geneesmiddel aangeschaft werd vóór "het einde van de derde maand die volgt op de voorschrijfdatum".

Vanaf 1 november worden de twee regelingen op elkaar afgestemd. De termijn waarbinnen de apotheker een geneesmiddel mag afleveren aan de patiënt, wordt standaard op exact drie maanden gezet. 

(Lees verder onder de foto)

Image 01084912 MediaforMedical Copyright / UNIVERSAL IMAGES GROUP / REPORTERS

Maar als een arts het noodzakelijk acht om een kortere of een langere geldigheidsduur te voorzien voor zijn patiënt, dan kan er nog altijd van die termijn worden afgeweken. De arts zal dat wel expliciet moeten aanduiden op het voorschrift. Bovendien zal een voorschrift nooit langer dan 1 jaar "houdbaar" zijn.

Voor de terugbetaling van het geneesmiddel geldt dezelfde regeling. De standaardtermijn bedraagt drie maanden, tenzij de voorschrijvende arts anders heeft aangegeven. De nieuwe regeling geldt zowel voor de papieren als de voor elektronische voorschriften.

2. Minimumlevering aardgas is weer beschikbaar

Wie een budgetmeter heeft voor aardgas, maar echt geen geld heeft om die op te laden, kan in de wintermaanden toch een minimale levering aardgas krijgen. Vanaf 1 november tot en met 31 maart 2020 kunnen zij elke halve maand bij het OCMW weer een financiële tussenkomst voor een minimale aardgaslevering vragen.

OCMW's doen eerst een sociaal onderzoek om na te gaan of de hulpvraag van hun cliënt gegrond is. De hoogte van de tussenkomst verschilt naargelang het type van de woning: een hoekhuis, een appartement of een vrijstaande woning. De netbeheerder draagt 70 procent van de kost, de overige 30 procent kan het OCMW terugvragen aan de gebruiker.

3. Daar is Apple's Netflix-concurrent

Apple lanceert op 1 november zijn streamingdienst Apple TV+. De prijs per maand ligt met 4,99 euro per maand een stuk onder die van concurrent Netflix. Daar betaal je minstens 7,99 euro per maand.

Apple lanceert de streamingdienst meteen in meer dan 100 landen, waaronder België, en pakt uit met Hollywoodsterren als Reese Witherspoon en Jennifer Aniston.

4. Sigaretten worden 18+

De verkoop van tabaksproducten, zoals sigaretten, roltabak en e-sigaretten, aan minderjarigen is vanaf 1 november verboden. De leeftijdslimiet wordt zo opgetrokken van 16 naar 18 jaar. België was een van de weinige Europese landen waar de verkoop van tabaksproducten aan minderjarigen nog werd toegelaten.

Het optrekken van de leeftijdsgrens zal trouwens niet onmiddellijk tot bijkomende controles leiden. "Het is ook niet de bedoeling om verkopers meteen te sanctioneren. In eerste instantie zullen we vooral waarschuwingen geven", zegt Paul Van den Meerssche, het hoofd van de inspectiedienst.

De federatie van de tabaksfabrikanten in ons land, Cimabel, reageert positief op het nieuws. "Cimabel is al jaren vragende partij voor een verhoging van de minimumleeftijd voor de verkoop van tabaksproducten. Roken moet immers een weloverwogen keuze zijn van geïnformeerde volwassenen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen