Van eerbetoon aan Kayla Mueller tot spion die ondergoed graaide, details over operatie-al-Baghdadi komen naar boven

Steeds meer details over de militaire actie die naar de dood van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi heeft geleid, komen naar boven. De operatie werd vernoemd naar Kayla Mueller, de Amerikaanse hulpverleenster die door IS werd gegijzeld en door al-Baghdadi zelf als seksslavin werd gebruikt. Volgens Syrische Koerden was een spion van hen cruciaal, omdat die ondergoed van al-Baghdadi wist te ontvreemden, noodzakelijk voor DNA-materiaal. De IS-leider zou intussen, net als Osama bin Laden, een zeemansgraf gekregen hebben.  

Zondag maakte de Amerikaanse president Donald Trump bekend dat IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi zichzelf had opgeblazen in een tunnel in het noorden van Syrië, nadat hij in het nauw werd gedreven door elite-soldaten en een Mechelse herder.

Over die gecoördineerde militaire actie komen nu steeds meer details naar bovendrijven. Zo is de raid vernoemd naar Kayla Mueller. Mueller was de jonge Amerikaanse hulpverleenster die in augustus 2013 gegijzeld werd door terreurgroep IS toen ze een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in de Syrische stad Aleppo buiten stapte.

Mueller werd vervolgens twee jaar lang door IS gemarteld, en seksueel misbruikt door al-Baghdadi zelf in een villa van zijn  kompaan Abu Sayyaf. Volgens andere gijzelaars en de weduwe van Sayyaf beschouwde al-Baghdadi Mueller als "zijn eigendom". 

In mei 2015 maakte de terreurgroep dan bekend dat de 26-jarige vrouw omkwam bij Jordaanse luchtaanvallen tegen IS-stellingen. Een lichaam werd nooit vrijgegeven.

Kayla Mueller.

De ouders van Mueller, Marsha en Carl, zijn de Amerikaanse troepen en de regering dankbaar. "Ik zet er mijn hoop op in dat ze ons zullen helpen om antwoorden te krijgen over wat er echt gebeurd is met Kayla, en haar terug naar huis zullen brengen", zegt moeder Mueller. Zij wil dat haar dochter vooral herinnerd wordt als een vrouw met een groot hart om mensen - maakte niet uit wie - te helpen.    

De spion die wraak wilde nemen

De Syrische Koerden van SDF (Syrian Democratic Forces) die met de Amerikanen samenwerkten om al-Baghdadi op te sporen en uit te schakelen, zeggen dat een spion van hen van cruciaal belang bleek. Die informant slaagde erin DNA-materiaal te verzamelen door ondergoed en een bloedstaal door te spelen. Op basis daarvan kon de identiteit van al-Baghdadi bevestigd worden nog voor de militaire inval plaatsvond.  

De inval gebeurde in het noordwesten van Syrië, in de provincie Idlib, nabij de grens met Turkije. De IS-leider zou van plan geweest zijn de grens over te steken. De hele operatie werd minutieus voorbereid.

"Sinds 15 mei hebben we intens samengewerkt met de Amerikaanse inlichtingendienst CIA om al-Baghdadi te vinden en hem te volgen", laat Polat Can van SDF weten. "Een van onze bronnen kon het huis betreden waarin al-Baghdadi zich schuilhield. De IS-leider verhuisde vaak. Hij zou naar een nieuwe stek in de stad Jarablus trekken."

Volgens SDF zou de militaire actie achterstand hebben opgelopen, omdat Amerikaans president Trump begin oktober plots besliste Amerikaanse militairen weg te trekken uit Noord-Syrië. Het startschot uiteindelijk voor een Turkse inval in de regio. 

Generaal Mazloum Kobane van SDF vertelde aan Amerikaanse zender NBC dat zijn spion ook aanwezig was toen de Amerikaanse troepen afgelopen weekend binnenvielen bij al-Baghdadi. Het zou gaan om een "veiligheidsadviseur die de IS-leider verraadde uit wraak".

"Jackpot" bij vangst

Mark Milley van het Amerikaanse leger maakte gisteren bekend dat bij de raid ook twee mannen werden opgepakt en op een onbekende locatie zijn ondergebracht voor ondervraging. Zes "tegenstanders" kwamen om en elf kinderen konden in veiligheid gebracht worden. 

Toen de operatie geslaagd bleek, bracht het Amerikaanse eliteteam zijn meerderen in rang van het nieuws op de hoogte met één woord, zijnde "jackpot"(naar de geldpot bij het pokeren, of bij kansspelen).  

President Trump en Mark Milley van Defensie.
Copyright 2019. The Associated Press. All rights reserved.

Al-Baghdadi volgt Osama Bin Laden

Intussen zou al-Baghdadi begraven zijn. Volgens het Pentagon (het Amerikaanse ministerie van Defensie) kreeg hij een zeemansgraf en werd daarbij rekening gehouden met islamitische tradities (onder meer ritueel gewassen, in een wit laken gewikkeld en binnen de 24 uur begraven). 

Ook Al Qaeda-leider Osama Bin Laden kreeg in 2011 een zeemansgraf, nadat hij werd gedood door speciaal getrainde commando's in Pakistan. Dat graf was bewust op zee, omdat gevreesd werd dat een plek op land zou uitgroeien tot bedevaartsoord. Zo werden voor het graf van Saddam Hoessein, de Iraakse oud-dictator, nabij Tikrit groeps- en schoolreizen georganiseerd.  

Van de militaire operatie tegen al-Baghdadi bestaan foto's en video's, ook van de laatste momenten van het kopstuk. "We zijn niet van plan die vrij te geven", aldus Milley van Defensie. Andere beelden van de actie zouden niét classified of geheim blijven en de komende dagen gedeeld worden.

Meest gelezen