Videospeler inladen...

Beslissing of Carles Puigdemont overgeleverd wordt aan Spanje nog niet voor meteen: raadkamer uitgesteld 

De voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont is voor de Brusselse raadkamer verschenen, die zich moet buigen over de vraag of Puigdemont overgeleverd wordt aan Spanje of niet. De advocaten van Puigdemont vroegen en kregen meteen uitstel, dus de beslissing over zijn overlevering is nog niet voor meteen. 

Onder grote belangstelling van de pers arriveerden de voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en zijn advocaat Paul Bekaert vanmorgen aan het Brusselse Justitiepaleis. Puigdemont moest daar verschijnen voor de raadkamer, die moet beslissen of hij al dan niet overgeleverd wordt aan Spanje. 

Lees verder onder de afbeelding:

De persbelangstelling bij het Brusselse Justitiepaleis

De beslissing daarover is nog niet voor meteen, want de advocaten van Puigdemont vroegen én kregen meteen uitstel. Volgens hen kán Puigdemont niet overgeleverd worden omdat hij verkozen is als Europees parlementslid en dus immuniteit geniet. Het probleem is dat Puigdemont nooit de eed afgelegd heeft, omdat hij daarvoor in Spanje moest zijn. Het is dus allesbehalve duidelijk of het immuniteitsargument steek houdt of niet. Het Europees Hof van Justitie bekijkt die vraag momenteel, begin december zou daar een uitspraak komen. Daarnaast hebben de advocaten ook nog enkele technische opmerkingen bij het Europees aanhoudingsbevel. 

Na de zitting legde Puigdemont zelf ook een verklaring af. "De zaak is uitgesteld naar 16 december. Dan zullen we hier zijn."

Lees verder onder de afbeelding: 

Hoe zat het ook alweer?

Twee jaar geleden vluchtte Carles Puigdemont - toen nog minister-president van Catalonië - naar ons land, nadat hij een referendum georganiseerd had over de onafhankelijkheid van Catalonië. De Spaanse regering was zacht uitgedrukt not amused over dat referendum en wilde hem daarvoor arresteren. Maar Puigdemont was intussen naar ons land gereisd. 

Wat volgde was een kat-en-muisspel tussen het Spaanse gerecht en Puigdemont. Die eerste vaardigde maar liefst twee Europese aanhoudingsbevelen uit, maar trok die allebei ook weer in. De reden? Ons land en Duitsland (de landen waaraan Spanje gevraagd had om Puigdemont over te leveren) waren het niet helemaal eens met de argumenten van Spanje wáárom Puigdemont overgeleverd moest worden. En dus verblijft Puigdemont twee jaar later nog altijd in ons land. 

Twee weken geleden werden 9 andere separatisten - waaronder enkele voormalige ministers van Puigdemont - veroordeeld voor opruiing en misbruik van overheidsgeld. Het verdict? Celstraffen tot 13 jaar. 

Na die veroordelingen stuurde Spanje opnieuw een Europees aanhoudingsbevel uit naar ons land met de vraag om Puigdemont over te leveren. Spanje wil Puigdemont immers nog altijd daar berechten. Of ons land ingaat op de Spaanse vraag zal later duidelijk worden. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen