Foto ter illustratie van snelwegparking in de omgeving van Turnhout

Twaalf transmigranten uit koelwagen gehaald bij snelwegparking langs E34: "Elf Syriërs en één Soedanees"

Op de snelwegparking langs de E34 in de omgeving van Turnhout, zijn vannacht twaalf volwassen mannen uit een koelwagen gehaald. Dat zegt de federale politie. De twaalf zijn allemaal gezond teruggevonden. Vorige week woensdag werden nog 39 mensen dood teruggevonden in een koelwagen in Engeland. 

Op een snelwegparking in de omgeving van Turnhout, langs de E34, zijn vannacht twaalf transmigranten teruggevonden in een koelwagen. "Het gaat om elf Syriërs en één Soedanees", zegt de federale politie. Eerder was er gemeld dat de mannen vermoedelijk de Iraakse nationaliteit hadden, maar dat blijkt niet te kloppen. 

De chauffeur van de vrachtwagen, die groenten en fruit vervoerde, had zelf de politie gebeld omdat hij vermoedde dat er mensen in zijn koelwagen gekropen waren. 

"Vannacht hebben we een oproep gekregen van een vrachtwagenchauffeur die ter hoogte van Oud-Turnhout een vermoeden had dat er mensen in zijn koelwagen zaten. Bij onze tussenkomst hebben wij inderdaad 12 volwassen mannen aangetroffen", zegt Sarah Frederickx van de federale politie. De twaalf mannen zijn allemaal gezond teruggevonden.

Vannacht kregen we een oproep van een vrachtwagenchauffeur die vermoedde dat er mensen in zijn koelwagen zaten

Sarah Frederickx - federale politie

De twaalf zijn intussen overgedragen aan de Dienst Vreemdelingenzaken. Het voorval is des te opvallender omdat een week geleden 39 transmigranten dood zijn teruggevonden in een koelcontainer in Grays, niet ver van Londen. 

We lieten ons in Zeebrugge uitleggen hoe zo'n vrachtwagen gebouwd is, en wat de gevaren zijn voor wie er zich in verstopt:

Videospeler inladen...

Transportfederatie: "Het is vijf over twaalf"

Febetra, de overkoepelende transportfederatie, is niet verbaasd over het nieuws. Het gebeurt wel vaker dat er gebruik wordt gemaakt van koelwagens, "omdat daar het systeem van de warmtescanners gemakkelijker te omzeilen valt", legt woordvoerder Isabelle De Maegt uit.

Volgens Febetra wordt er wel gewerkt aan beveiliging op parkings richting de kust (langs de E40), maar verplaatst het probleem zich. "De maatregelen die genomen worden zijn ad hoc-maatregelen. Als er lokale maatregelen genomen worden, verplaatst de problematiek zich gewoon. We vragen al langer om veilige snelwegparkings en een integrale aanpak", klinkt het. 

Dat kan door snelwegparkings te omheinen, of met camerabewaking. "We zorgen waar mogelijk voor extra steun in de vorm van beveiligde vrachtwagenparkings langs de autosnelwegen", staat in het Vlaamse regeerakkoord. Daarover wil de sector nu snel overleg met Vlaams minister voor Mobiliteit Lydia Peeters. De minister wil zelf niet reageren op het voorval.

We spraken met enkele truckers op de snelwegparking in Groot-Bijgaarden:

Videospeler inladen...

Boete

Intussen wordt het steeds moeilijker om chauffeurs te vinden die nog naar het Verenigd Koninkrijk willen rijden. Dat is vaak de bestemming waar migranten naartoe willen. "Een geluk bij een ongeluk is dat de chauffeur ze heeft ontdekt op Belgische bodem. Als hij tot in Engeland was geraakt, en daar worden de transmigranten opgepakt, riskeert hij nog een boete van 2000 pond per transmigrant. Dat wil in dit geval zeggen maal twaalf." 

Andere acties

Net vandaag zijn er ook zeven migranten opgepakt in Pervijze bij Diksmuide. Zij hadden zich verschuild in een vrachtwagen met conserven. En ook in Adinkerke zijn twee transmigranten teruggevonden.

In Ghlin, bij Bergen, heeft de politie vanmorgen dan weer een bestelwagen achtervolgd waar mogelijk transmigranten in zaten. De bestuurder was een minderjarige Irakees en wordt verdacht van mensensmokkel. Het is niet duidelijk hoeveel mensen in die bestelwagen werden vervoerd. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen