Videospeler inladen...

Febelfin na derde plofkraak in korte tijd, nu in Sint-Niklaas: "Meer een bomaanslag dan een plofkraak"

Er is alweer een plofkraak gepleegd. Dit keer in Sint-Niklaas, in Oost-Vlaanderen. Rond twee uur vannacht bliezen overvallers een bankautomaat op in de gevel van een Argenta-bankkantoor op Vijfstraten. Bankenkoepel Febelfin vraagt dringend actie van de overheid en wil elektronisch betalen snel stimuleren. "Want één van de beste oplossingen is cash zo veel mogelijk weg krijgen, dan zullen die aanslagen niet meer gebeuren", zegt Febelfin-topman Karel Van Eetvelt.

Rond twee uur afgelopen nacht werd de omgeving van Vijfstraten in Sint-Niklaas opgeschrikt door een luide knal.  Dat vertelt buurtbewoonster Joanna Vlaeminck op Radio 2 Oost-Vlaanderen.  "Ons huis bewoog zelfs."

Toen de buurvrouw ging kijken, zag ze alleen nog de schade die de ontploffing heeft veroorzaakt.  “Enkele buren hebben twee mannen met bivakmutsen op zien weglopen."

"Maar ik heb alleen gezien dat de geldautomaat uit het bankkantoor is gevlogen, tegen een auto die langs de weg geparkeerd stond", getuigt Joanna Vlaeminck. Er is redelijk veel schade aan het huis waarin het bankkantoor zit. (Lees verder onder de foto.)

Vlaeminck zag dat politie en brandweer heel snel ter plaatse waren, al na een vijftal minuten. Maar de daders van de plofkraak zijn voorlopig spoorloos. (Lees verder onder de foto.)

Het parket onderzoekt nu of er buit is en hoe groot die eventueel is. Argenta zelf vermoedt dat er geen buit gemaakt is. "De cassettes zitten nog in de automaat, en de inktmechanismen zijn in werking getreden." De bank houdt vanmiddag een overleg om te kijken of er extra maatregelen moeten komen.

Nederland

Het aantal plofkraken in ons land is gestegen: vorig jaar waren er 18, de kraak in Sint-Niklaas is al de 22e dit jaar en de 3e in een week tijd: vorige week woensdag werd nog een plofkraak gepleegd in Stabroek en vrijdag in Essen. Allebei in de provincie Antwerpen, aan de grens met Nederland. Ook Sint-Niklaas ligt op slechts enkele kilometers grens.

Karel Van Eetvelt, CEO van bankenkoepel Febelfin, vraagt dat de Belgische politie goed gaat samenwerken met Nederlandse collega's, "omdat er een sterk vermoeden is dat de plofkraken vanuit Nederland georganiseerd worden". 

Van Eetvelt heeft vanochtend al kort gesproken met minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V), die hem gegarandeerd heeft dat de politie versneld contact gaat opnemen met de Nederlandse politie. Volgende week komt er een crisisvergadering met alle betrokken partijen: de banken, politiediensten, Binnenlandse Zaken en Justitie.

Elektronisch betalen

Maar wat kan er gedaan worden om het probleem van de plofkraken ten gronde aan te pakken? Volgens Van Eetvelt ligt de oplossing bij het elektronisch betalen in plaats van met baar geld. "Als we cash zo veel mogelijk weg krijgen, dan zullen die aanslagen niet meer gebeuren."

Van Eetvelt spreekt immers eerder van een aanslag in plaats van een plofkraak. "Het doet ons vermoeden dat hoe beter wij onze automaten beveiligen, hoe zwaarder de explosieven die bendes gebruiken."

Daarom wil Febelfin dus inzetten op elektronisch betalen.  Mensen die er nog niet handig mee kunnen omgaan, wil de bankenkoepel zo snel mogelijk op weg helpen om wel met de kaart, computer of smartphone te betalen. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen