Foto ter illustratie: plofkraak in een Argentakantoor in Retie, 2 mei 2019

Argenta gaat bankautomaten vanaf vandaag leeghalen na reeks plofkraken: "Willen niet dat er slachtoffers vallen" 

"Uit veiligheidsoverwegingen maken we onze automaten vanaf vandaag leeg, en stellen we ze ook buiten werking. Onze klanten kunnen er dus geen geld meer afhalen of andere verrichtingen doen", zegt woordvoerster Christine Vermylen. Dit jaar zijn er al 22 plofkraken gepleegd in ons land, waarvan zeven aan automaten van Argenta, steeds zonder buit. Vannacht werd er nog een plofkraak gepleegd op een Argenta-automaat in Sint-Niklaas.

Argenta stelt zijn automaten in het hele land buiten werking. Het is nog niet duidelijk hoelang de maatregel zal duren. "We doen dat uit veiligheidsoverwegingen. We hebben schrik dat er bij een volgende plofkraak misschien slachtoffers zouden vallen", zegt Vermylen. "De  veiligheid primeert", klinkt het. 

Argenta heeft 460 filialen verspreid over het hele land. 364 daarvan hebben automaten. Omdat die vaak aan een buitenmuur van het kantoor staan, kiezen de daders hen mogelijk vaker als doelwit. 

Van de 22 plofkraken dit jaar, waren er zeven aan een bankautomaat van Argenta. Volgens Argenta werd daarbij nooit buit gemaakt. Het aantal plofkraken stijgt trouwens stelselmatig: vorig jaar waren er 18. Er wordt gekeken in de richting van Nederland, omdat de meeste plofkraken zich aan de grens voordoen. Voorlopig zijn er geen andere banken die hun automaten sluiten. 

Bekijk hier de reactie van Argenta: 

Videospeler inladen...

De bankenkoepel vindt het geen optie om bankkantoren beter te beveiligen. "Hoe beter wij de automaten beveiligen, hoe zwaardere explosieven ze gebruiken", zegt Karel Van Eetvelt, CEO van Febelfin, "en dan kunnen omwonenden in gevaar komen."

De koepel wil mensen stimuleren om elektronisch te betalen, zodat cash geld zoveel mogelijk verdwijnt. "We hebben volgende week ook een crisisvergadering met alle betrokken partijen: de banken, mensen van justitie en politiediensten", zegt Van Eetvelt.

Wie toch cash geld wil afhalen, kan daarvoor tijdens de openingsuren terecht in de kantoren, of kan geld afhalen in de supermarkt of bij andere automaten

Christine Vermylen, woordvoerster van Argenta

Ook Argenta zelf raadt klanten aan om zoveel mogelijk met de kaart of digitaal te betalen. "Wie toch cash geld wil afhalen, kan daarvoor tijdens de openingsuren terecht in de kantoren, of kan geld afhalen in de supermarkt of bij andere automaten."

Weg met cash?

Maar dat is niet voor alle klanten al een optie. Zo maakt consumentenorganisatie Test Aankoop zich zorgen dat mensen in sommige dorpen nu helemaal niet meer aan cash geld kunnen komen.

"Er zijn al heel wat bankautomaten uit het straatbeeld verdwenen. Het wordt moeilijker en moeilijker om cash geld te bekomen", zegt woordvoerder Simon November. "Je sluit toch ook niet alle online services omdat er daar criminaliteit wordt gepleegd? We vragen dan ook aan Argenta om de beslissing te herzien."

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal" over de plofkraak in Sint-Niklaas: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen