kathleen vereecken

Boekenleeuw en Boekenpauw voor Kathleen Vereecken en Kaatje Vermeire

Kathleen Vereecken en Kaatje Vermeire zijn de winnaars van de Boekenleeuw en Boekenpauw 2019, de prijs voor het beste en mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboek van 2019.  Dat is bekendgemaakt op de Boekenbeurs in Antwerpen. Marc de Bel nam de carrièreprijs in ontvangst, de Muze van Sabam. Kathleen Vereecken krijgt de Boekenleeuw voor "Alles komt goed, altijd". Het boek won eerder de Woutertje Pieterse Prijs. Kaatje Vermeire is bekroond voor haar illustraties in "Ans & Wilma verdwaald" van Alice Reijs en Ariane Van Vliet. De winnaars krijgen 2.500 euro. (Lees telkens verder aub onder de illustraties)

Kathleen Vereecken krijgt de Boekenleeuw voor "Alles komt goed, altijd", waar de lezer door de ogen van Alice, een jong meisje uit Ieper, ziet hoe een gezin met vijf kinderen onherroepelijk door de Eerste Wereldoorlog wordt getekend. Volgens de jury van de Boekenleeuw gaat het om "een boek dat een breed scala aan emoties bespeelt, dat een tegelijk historisch en actueel verhaal brengt, geschreven in een loepzuivere taal, en vooral, met een erg grote betrokkenheid". 

Kaatje Vermeire is de laureaat van de Boekenpauw voor haar illustraties in  "Ans & Wilma verdwaald" van Alice Reijs en Ariane Van Vliet. "Zij toont zich in dit boek als schilder, meer dan als graficus", stelt de jury. "Kaatje Vermeire laat spelend met perspectieven, dimensies en licht en donker de twee vriendinnen in het verhaal in een groene fantasierijke weelde vertoeven en palaveren." De jury zegt voorts dat we in "Ans @ Wilma verdwaald" een illustrator aan het werk zien die zich niet blijft wentelen in geboekte successen, maar volop gaat voor de uitdaging die de tekst biedt, een boek dat in beeld de vrolijke complexiteit van de tekst volgt, ondersteunt en er het hare aan toevoegt." 

Kaatje Vermeire, foto Wikipedia

Kinder- en jeugdboeken zijn enorm belangrijk

“Het is belangrijk dat kinderen in aanraking komen met de magie van boeken,” zegt Vé Bobelyn van de Boekenbeurs, “om hen leesplezier bij te brengen, maar ook omdat het hun ontwikkeling stimuleert. De kracht van een kinder- of jeugdboek is dat het kinderen doet wegdromen en wegwijs maakt in de wereld rondom hen. We roepen alle ouders en scholen op om zoveel mogelijk gebruik te maken van die kracht.” 

Sabam verdedigt de Muze-carrièreprijs voor Marc de Bel als volgt: "al meer dan 30 jaar lang houdt Marc de Bel kleine en grote lezers geboeid met zijn wonderlijke verhalen vol verbeelding, hij is een uitzonderlijk productieve geest die ons elke keer weer laat dromen. Waar de inspiratie vandaan komt? Het heeft geen belang. Hij heeft een muze, zoveel is duidelijk."

Meest gelezen