Videospeler inladen...

Bouwvoertuigen blokkeren Den Haag, sector protesteert tegen Nederlandse milieunormen

Na de boeren trekt nu ook de bouwsector naar Den Haag, als protest tegen de milieunormen van de Nederlandse regering. Het Malieveld in het politieke hart van Nederland is intussen afgesloten, vanmorgen was er extra verkeershinder.

Na de grote verkeershinder vanmorgen, vooral in de omgeving van Utrecht en Den Haag, is de grote bouwmanifestatie op het Malieveld in Den Haag volop aan de gang.

Officieel loopt de actie in Den Haag tot twee uur vanmiddag. Het begon al vroeg vanmorgen met extra verkeershinder. Vooral op de A12 tussen Utrecht en Den Haag stonden lange files. Maar ook op andere plekken werd er al vroeg verkeershinder gemeld, ook ver van Den Haag zoals in Nederlands Limburg of meer naar het noorden, vanuit Zwolle. 

"Het malieveld is vol"

Net als de boeren twee weken geleden protesteert de bouwsector tegen strengere milieunormen die de Nederlandse regering oplegt.

De actiegroep "Grond in Verzet" heeft ook vrachtwagens met grond uitgekieperd op het Malieveld in Den Haag. Maar het gaat om "propere" grond, die dus niet vervuild is met PFAS. Of die grond straks ook weer mee terug gaat valt nog af te wachten.

De politie heeft intussen al tientallen boetes uitgeschreven. Sommige actievoerders hadden onderweg naar Den Haag bewust hun nummerplaten afgeplakt. Intussen is het Malieveld in Den Haag volledig vol. Er mogen geen nieuwe voertuigen meer op. De politie heeft ook de autoweg A12 in de omgeving van Den Haag afgesloten.  

Naast de duizend vrachtwagens worden er ook veel mensen verwacht in Den Haag. De organisatoren hoopten op zo'n tienduizend betogers. Opvallend is dat niet alleen werknemers deelnemen aan de acties, maar ook veel bedrijven en zelfstandigen. 

De bouwsector protesteert niet alleen tegen de strengere stikstofnorm, die is opgelegd door Europa en door een uitspraak van de Nederlandse Raad van State voor veel problemen zorgt, ook in de bouw. Verschillende bouwprojecten, ook hele grote, zijn stilgelegd. 

Daarnaast zijn er ook de normen voor PFAS-vervuiling. Daardoor liggen nu veel bagger- en grondwerken in Nederland stil. PFAS is een verzameling van zo'n zesduizend synthetische stoffen die nauwelijks afbreekbaar zijn.

Eeuwige chemische stoffen?

Daarnaast is er dus het probleem met de PFAS of "eeuwige chemicaliën". Daar hebben vooral de grondwerkers mee te kampen. Het probleem is dat die stoffen niet of nauwelijks afgebroken worden, ze zitten in heel kleine deeltjes in de grond, water of zelfs de lucht. Uiteindelijk komen ze ook in het menselijk lichaam terecht. Van enkele van die stoffen is aangetoond dat ze schadelijk zijn.

Europa heeft ze op de lijst van "zeer zorgwekkende stoffen" geplaatst. Maar er is nog veel onbekend over de eventuele impact op ons lichaam. De deeltjes zijn afkomstig van heel verschillende industriële processen, zoals de productie van de anti-aanbaklaag in pannen, tot de productie van verf, cosmetica of waterafstotende kleding. PFAS staat voor Poly- en perfluoralkylstoffen. 

Ook verschillende kabinetsleden kwamen naar het Malieveld in Den Haag. Zij beloofden snel met nieuwe voorstellen te komen. Zo wordt bijvoorbeeld gedacht aan compenserende maatregelen elders.  Maar wat precies is nog niet duidelijk. Vooral voor het stikstofdossier blijft het allemaal vaag.

De bouwsector is er niet helemaal gerust in. "Nu, nu" was een veelgehoorde opmerking. De Nederlandse regering heeft al laten weten dat ze begrip heeft voor de sector, en werk maakt van nieuwe en minder strenge tijdelijke regels. De huidige strenge normen voor PFAS zijn zo'n half jaar van kracht, ook waren "tijdelijke maatregelen". 

Wellicht zal ook na de betoging het verkeer nog hinder ondervinden van de terugkeer van de vrachtwagens. Na het boerenprotest van twee weken geleden en nu het bouwprotest volgt er volgende week nog nieuw protest, wanneer de leerkrachten actievoeren.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen