Videospeler inladen...

Brand legt eeuwenoud Shuri Kasteel en Wereld­erfgoed­site helemaal in de as in Japan

In de Japanse stad Naha is het eeuwenoude Shuri Kasteel helemaal in de as gelegd na een hevige brand. Op beelden is te zien hoe verwoestend de vlammen waren: van het rode hoofdgebouw blijft niets meer over. 

In de nacht van woensdag op donderdag kreeg de brandweer van de stad Naha, op het Japanse eiland Okinawa, een noodoproep: het historische monument Shuri Kasteel stond in brand. Het vuur verspreidde zich razendsnel van het Shuri Kasteel naar andere gebouwen die op de site staan. 

Bekijk hieronder beelden van tijdens en na de brand en lees daaronder verder. 

Videospeler inladen...

De brandweer moest urenlang blussen om het vuur onder controle te krijgen. Er vielen geen gewonden, maar inwoners die vlakbij de site wonen, moesten wel geëvacueerd worden. De grote hal van het kasteel en de noordelijke en zuidelijke structuren werden volledig verwoest. 

De burgemeester van Naha, Mikiko Shiroma, heeft al kort gereageerd: "Ik ben geschokt, het is zo jammer. Ik ga alles doen wat in mijn macht ligt om de brand en de nasleep ervan aan te pakken."

Het is niet de eerste keer dat er brand woedt in het historische monument. De voorbije eeuwen brandde het kasteel verschillende keren af, en evenveel keren werd het opnieuw opgebouwd. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Shuri Kasteel volledig verwoest door Amerikaanse troepen. Vele documenten en oude voorwerpen gingen toen mee verloren. De site vandaag is een reconstructie, die pas in 1992 voltooid werd. Het kasteel werd het symbool van het Japanse eiland Okinawa en zijn strijd tegen de verwoestingen die aangericht werden tijdens de oorlog.  

In 2000 werd het Shuri Kasteel Werelderfgoed. Op de site van Unesco staat te lezen: "Deze groep van monumenten representeert 500 jaar van de geschiedenis van Riukiu." Datzelfde jaar werd er onder meer een G8-top van de grote industrielanden gehouden. 

Bekijk hier foto's van voor en na de brand: 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen