Videospeler inladen...

"Kerstverkiezingen" en "nieuwjaarsbrexit": Britse kranten blikken feestelijk vooruit naar 12 december

De Britse premier Boris Johnson heeft enkele pogingen nodig gehad, maar nu heeft hij wat hij wil: vervroegde verkiezingen op 12 december. Die moeten hem de broodnodige meerderheid leveren in het parlement om zijn brexitakkoord erdoor te krijgen. Het nieuws domineert uiteraard de Britse kranten, die uitpakken met enkele gevatte woordspelingen over Kerstmis en Nieuwjaar. Het is bijna 100 jaar geleden dat de verkiezingen gehouden werden in de eindejaarsperiode.

"Het is zover: de brexit-verkiezingen", schrijft The Independent. De krant, die zelf pleit voor een nieuw referendum, benadrukt daarmee dat deze verkiezingen rond één thema zullen draaien: de brexit. "Dit worden historische verkiezingen, die kunnen bepalen of het Verenigd Koninkrijk in 2020 de Europese Unie zal verlaten."

Daily Mail pakt uit met een cartoon op de voorpagina die premier Johnson voorstelt als de Kerstman. De linkse Labour-leider Jeremy Corbyn is de "grinch", het mopperende groene monster dat het kerstfeest wil stelen. De boodschap is duidelijk: stem voor Johnson en laat hem de brexit regelen.

"Het parlement breekt de impasse met verkiezingen op 12 december", titelt The Guardian. De krant noemt het een gok van oppositieleider Corbyn om in te stemmen met verkiezingen, maar benadrukt ook dat het nog alle kanten uit kan. "De partijen maken zich op voor de meest onvoorspelbare verkiezingen in een generatie."

The Daily Telegraph houdt het kort en krachtig: "Kerstverkiezingen". Opvallend: de conservatieve krant pakt uit met een grote foto van Labour-leider Corbyn (die hulp van bovenaf lijkt in te roepen) in het gezelschap van zijn partijgenoten. "Kalkoenen stemmen niet voor Kerstmis, maar kippen-zonder-kop blijkbaar wel", staat in het commentaarstuk op de voorpagina. Een verwijzing naar de beslissing van Corbyn om in te stemmen met verkiezingen. "Labour heeft voor de eigen begrafenis gekozen."

The Daily Mirror hoopt dan weer op winst van de linkse oppositie. "Tijd om de kalkoen te vullen", lezen we op de voorpagina. Die kerstkalkoen is dan uiteraard premier Johnson. "Dit is de kans om van hem af te raken."

The Times kopt op de uitspraak van premier Johnson dat deze verkiezingen de brexit eindelijk rond zullen krijgen. De krant schrijft dat de stembusslag wel risico's inhoudt voor de conservatieven van Johnson, die zijn belofte om op 31 oktober uit de EU te stappen, niet heeft kunnen inlossen.

"De eerste minister is onze enige keuze", steekt The Sun haar voorkeur niet onder stoelen of banken. De krant hoopt op een brexit tegen Nieuwjaar: "1 januari, de eerste dag van de rest van ons leven". De nieuwe deadline die de EU heeft gegeven voor de brexit is 31 januari, maar volgens The Sun kan het dus sneller gaan.

Daily Express, dat eveneens achter de conservatieven staat, blikt vooruit naar de uitslag. "12 december, wanneer Groot-Brittannië zal stemmen om -eens en voor altijd- de brexit rond te krijgen". 

Een heel andere insteek bij de Schotse krant The National. "Zes weken om Schotland te redden", luidt het daar. De krant hoopt dat de verkiezingen zullen leiden tot een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid.

En tot slot, de gratis krant Metro. Het vermelden waard door de creatieve woordspeling "Jingle Polls!" op de voorpagina.

Bekijk hieronder onze collega Katrien Vanderschoot vanuit London: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen