Videospeler inladen...

Chili organiseert klimaattop niet door sociale crisis, Anuna De Wever in tranen: "Van ene mislukking in andere"

De Chileense president Sebastián Piñera schort de organisatie van twee belangrijke regionale en internationale conferenties op wegens het grootschalige protest in zijn land. Dat slaat op de klimaattop die voor december in Santiago gepland was, maar ook op de top van de APEC, de regionale organisatie rond de Stille Oceaan in november. Op de zeilboot met Belgische klimaatactivistes die op weg zijn naar Chili, onder wie Anuna De Wever, wordt "geschokt gereageerd".

"Het is met een triest gevoel dat onze regering beslist heeft om de komende top van de APEC en die van de COP25 (de internationale klimaatconferentie) niet te organiseren." Zo kondigde de conservatieve president Sebastián Piñera het verrassende nieuws aan. 

Dit is een moeilijke beslissing ... omdat we het belang beseffen van de APEC en de klimaatconferentie voor Chili en de wereld 

Chileens president Sebastián Piñera

De groep jonge Belgische klimaatactivisten die met een zeilschip onderweg zijn naar de klimaattop in Chili, zijn geschokt, aldus Anuna De Wever. Zij wachten op meer informatie om te kijken of ze de klimaattop ergens anders kunnen bijwonen. Wel heeft ze begrip voor "de Chileense bevolking en de sociale strijd".

Bekijk hieronder de emotionele reactie van Anuna De Wever:

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Het schip met de Belgische activisten bevindt zich nu ergens in de buurt van de Kaapverdische eilanden voor de westkust van Afrika. De bemanning zou van plan zijn om door te varen naar het Amazonegebied in Brazilië. 

(Lees verder onder de kaart)

Geen klimaattop en geen APEC-top

De twee grote conferenties hadden Chili de volgende maanden op de internationale kaart moeten zetten, maar gaan dus niet door wegens het aanhoudende straatprotest in het land. Dat duurt nu al meer dan twaalf dagen. 

De internationale klimaatconferentie was eerst toegewezen aan Brazilië, maar werd nadien verschoven naar 2 tot 13 december in de Chileense hoofdstad Santiago en er werden meer dan 25.000 deelnemers verwacht. Onder meer jonge klimaatactivisten zoals de Zweedse Greta Thunberg hadden daar aanwezig moeten zijn.

Op 16 en 17 november had Santiago de rode loper moeten uitrollen voor de staatshoofden en regeringsleiders van de APEC (Asia Pacific Economic Cooperation), de regionale organisatie van de landen rond de Stille Oceaan. Dat gaat onder meer om de leiders van de Verenigde Staten, Japan, Zuid-Korea, China, Rusland, de meeste landen in Zuidoost-Azië, Australië, Nieuw-Zeeland en landen in Latijns-Amerika zoals Mexico, Chili en Peru.

Het is erg moeilijk om die twee zo belangrijke toppen op korte tijd naar elders te verplaatsen. Eventueel zou de klimaatconferentie kunnen plaatsvinden in de Duitse stad Bonn, waar het hoofdkwartier van de VN-organisatie tegen klimaatverandering gevestigd is. Die organisatie zegt nu "andere opties te overwegen", maar geeft vooralsnog niet meer uitleg.

Het opschorten daarvan is hoe dan ook een erg zware klap voor het internationale imago van Chili en voor Latijns-Amerika bij uitbreiding. Chili is een van de meest ontwikkelde landen in Latijns-Amerika.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen