Brusselse brandweer waarschuwt: "CO-melder is nuttig, maar geeft soms vals gevoel van veiligheid"

De brandweer van Brussel raadt de mensen aan om maatregelen tegen CO-vergiftiging te nemen. Met de komst van de winter zullen de mensen opnieuw hun verwarmingstoestellen aanzetten. De brandweer vraagt om indien nodig de schoorsteen te laten vegen en om ook de verwarmingsinstallatie te laten controleren.

In de ruimte met verwarmingstoestellen moet er ook voldoende ventilatie zijn. Sommige ruimtes zijn - net om de warmte binnen te houden - te veel geïsoleerd. Een CO-melder plaatsen is geen voldoende garantie om CO-vergiftiging te vermijden. 

"Het plaatsen van een CO-melder is nuttig", zegt Walter Derieuw, de woordvoerder van de Brusselse brandweer. Maar hij waarschuwt dat zo'n CO-melder soms wel "een vals gevoel van veiligheid kan geven." Voor het toestel begint te werken kan de CO al zo hoog zijn dat een persoon al het bewustzijn verliest. Alleen vertrouwen op een CO-melder is dan ook geen goed idee, aldus Derieuw.

Meest gelezen