Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

"Extreem, extreem verontrustende" getuigenis van VS-kolonel tegen president Donald Trump

De Amerikaanse kolonel en Oekraïne-expert Alexander Vindman heeft in het Congres getuigd dat belangrijke passages zijn weggelaten in het verslag van het omstreden telefoontje tussen Trump en de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Dat kan een element worden in de afzettingsprocedure tegen Trump.

Luitenant-kolonel en staflid van het Witte Huis Alexander Vindman daagde in vol uniform met medailles op voor zijn getuigenis voor de afzettingscommissie van het Huis van Afgevaardigden. Hij had ook een belangrijke boodschap voor de parlementsleden.

Ik denk dat het niet behoorlijk is om een buitenlandse regering te vragen om een Amerikaans burger in verdenking te stellen

Luitenant-kolonel Alexander Vindman

Vindman was een van de medewerkers van het Witte Huis die mee konden luisteren toen Trump in de zomer zijn erg omstreden telefoontje hield met president Zelenski. In dat gesprek zou Trump Zelenski onder druk hebben gezet om een fraudeonderzoek te openen naar Hunter Biden, de zoon van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. 

Het verslag van dat gesprek is door het Witte Huis vrijgegeven, maar volgens kolonel Vindman is dat niet volledig. Hij zou gepoogd hebben om een aantal passages te laten opnemen in het verslag, maar dat zou geweigerd zijn. Het zou onder meer gaan om een vraag van Trump om een "gunst" en de VS-president zou daarbij herhaaldelijk verwezen hebben naar Hunter Biden. De getuigenis van Vindman kan een belangrijk element worden in de afzettingsprocedure die in het Huis opgestart is tegen president Trump, net naar aanleiding van dat telefoongesprek.

Oekraïne-expert en Irak-veteraan

Vindman is 44 en is geboren in de voormalige Sovjetrepubliek Oekraïne. Als kind is hij met zijn ouders naar de Verenigde Staten gekomen. Hij ging in het leger en behaalde een diploma in Russische en Centraal-Aziatische Studies aan de universiteit van Harvard. Hij is bekend als een expert inzake zijn geboorteland Oekraïne, maar is ook een veteraan van de oorlog in Irak. Daar raakte Vindman gewond en kreeg hij een aantal onderscheidingen, waaronder het erg prestigieuze "Purple Heart".

Deze man heeft een "Purple Heart". Het is fout om zijn geloofwaardigheid in twijfel te trekken

De Republikeinse senator John Thune

Voor de Republikeinen in het Congres maakt de getuigenis het moeilijker om hun president te verdedigen, zeker gezien de carrière van Vindman. President Trump en zijn favoriete tv-medium Fox News mogen dan wel uitvallen naar Vindman, voor veel Republikeinse politici is dat moeilijker.

Waarom getuigen mensen van wie ik nooit gehoord heb over dat telefoontje?

De Amerikaanse president Donald Trump

Een Democraat noemde zijn getuigenis "extreem, extreem, extreem verontrustend". Liz Cheney, Republikeins Congreslid en dochter van voormalig vicepresident onder George W. Bush, Dick Cheney, vindt het "een schande dat gedecoreerde oorlogsveteranen die hun leven riskeerden" door het slijk worden gehaald.  

Meest gelezen