© 2019 SOPA Images

Facebook betaalt dan toch monsterboete van 580.000 euro aan privacywaakhond

Facebook is akkoord gegaan met een boete van 500.000 pond (circa 580.000 euro) voor zijn rol in het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. Dat maakte de Britse privacywaakhond ICO bekend. Zowel Facebook als de toezichthouder staakt zijn beroepsprocedure tegen de boete. Het socialemediabedrijf erkent dan geen schuld.

Facebook kreeg de boete een jaar geleden. Het is de maximale boete die de privacywaakhond kan opleggen. Volgens de ICO overtrad Facebook de wet door de persoonlijke informatie van gebruikers onvoldoende te beschermen.

Tussen 2007 en 2014 hadden app-ontwikkelaars toegang tot persoonlijke gegevens van Facebook-gebruikers, zonder dat die daar toestemming voor hadden gegeven. Het ging niet alleen om mensen die een Facebook-applicatie hadden gedownload, maar ook om gebruikers die bevriend waren met mensen die dat hadden gedaan.

Door de overeenkomst mag Facebook nu ook door de ICO vrijgegeven documenten gebruiken voor zijn interne onderzoek naar Cambridge Analytica. Dat lag deels stil en kan nu weer worden hervat.

Meest gelezen