Facebook verbiedt gebruik van emoji in seksuele context, zoals de perzik en de aubergine

Facebook en Instagram willen het gebruik van seksueel getinte emoji aan banden leggen. Ze mogen niet meer gebruikt worden om seks, sekschats of naaktbeelden aan te bieden of ernaar te vragen. Volgens Child Focus is dit een gevaarlijke manier om aan preventie te doen. "Het verbieden zal mensen niet doen stoppen met seksueel getinte berichten te sturen. Ze zullen gewoon op zoek gaan naar alternatieven", zegt Niels Van Paemel van Child Focus.

De aubergine en de perzik zijn twee emoji die ook wel eens in een seksuele context gebruikt worden. De aubergine staat dan voor een penis en de perzik voor billen. Die mogen nu niet meer gebruikt worden in seksueel getinte berichten of om delen van naaktfoto's af te dekken. 

Het is in het algemeen verboden om op Facebook en Instagram seks, sekschats of naaktbeelden aan te bieden of daarnaar te vragen. Ook het delen van gefilmde seksuele handelingen, pornografische handelingen, erotische dansen en massages mag niet. 

Facebook heeft zijn richtlijnen de afgelopen maanden scherper gesteld. "We trekken een grens wanneer inhoud seksuele contacten tussen volwassenen faciliteert, aanmoedigt of coördineert", klinkt het. "We beperken ook seksueel expliciet taalgebruik dat mogelijk uitnodigt tot seksueel contact, omdat sommige doelgroepen binnen onze wereldwijde community mogelijk gevoelig zijn voor dit type inhoud."

Sexting

Met de aangepaste richtlijn viseert Facebook het fenomeen van sexting. Dat is het sturen van seksueel getinte berichten, naaktfoto's of -video's van zichzelf naar iemand, vaak via apps op de mobiele telefoon.

Volgens Niels Van Paemel van Childfocus is het verbod van Facebook geen goede zaak. "Het verbieden zal mensen niet doen stoppen met seksueel getinte berichten te sturen. Ze zullen gewoon op zoek gaan naar alternatieven", zegt hij.

"We moeten niet focussen op verbieden, maar op voorkomen dat het misloopt. Wat doen jongeren als ze een foto van iemand anders ontvangen? Zolang die binnen de intieme sfeer blijft, is er geen probleem. Voor ons is het veel belangrijker dat Facebook zijn verantwoordelijkheid opneemt binnen dat verspreidingsproces. Het bedrijf zou ervoor kunnen zorgen dat die foto's niet meer verspreid kunnen worden of dat je een melding krijgt als iemand er een screenshot van neemt."

Bekijk hier het verhaal op onze Instagrampagina voor jongeren nws.nws.nws:

Meest gelezen