Fraude met parkeerkaarten voor personen met handicap daalt fors

Er wordt steeds minder gefraudeerd met parkeerkaarten voor personen met een handicap. Dat schrijft het Laatste Nieuws. Het voorbije jaar is het aantal fraudegevallen met zulke parkeerkaarten met bijna de helft gedaald. In 2018 werd bij de controles in ruim 13 procent van de gevallen fraude vastgesteld, dit jaar is dat nog ruim 7 procent. De daling is onder meer het gevolg van het stijgend aantal controles.

Om fraude met ongeldige parkeerkaarten voor personen met een handicap tegen te gaan, werd vorig jaar ook een speciale app ontwikkeld. Die wordt nu, na enkele proefprojecten volop gebruikt. Politieagenten, parkeerwachters en gemeenschapswachten kunnen daardoor veel sneller controleren of een parkeerkaart geldig is of niet.

De app blijkt een efficiënt middel om parkeerfraude te bestrijden. Tot september 2018 waren er 5.167 controles, waarbij in ruim 13 procent van de gevallen fraude werd vastgesteld. Tot september 2019 waren er 14.820 controles, met nog ruim 7 procent fraude.

"Het aantal ongeldige kaarten neemt af, terwijl het aantal controles in één jaar tijd verdrievoudigd is", concludeert bevoegd minister Nathalie Muylle (CD&V). "En als de pakkans effectief groter wordt, gaan mensen ook wel twee keer nadenken."

Meest gelezen