Is een online darmfloratest betrouwbaar? En kan zo'n test je gezondheid verbeteren?

Je DNA, voedselallergieën of zelfs je stoelgang laten analyseren… Vroeger ging je hiervoor naar de huisarts, nu kan je het allemaal zelf doen. Je vindt op het internet honderden medische zelftests die je kan bestellen, geleverd aan huis. Maar hoe betrouwbaar zijn die tests? Wat als het resultaat tegenvalt? En hoe zit het met de privacy? Onze reporters Doruntina Islamaj, Imke Courtois en Peter Brems bestelden elk een test en zochten het uit. Vandaag: de darmfloratest van Peter Brems.

Wat zijn darmfloratests en zijn ze zinvol?

Er zijn tegenwoordig bedrijven die tegen betaling je darmflora onderzoeken. Je neemt dan zelf thuis een stoelgangstaal, dat je opstuurt met de post.  Een paar weken later krijg je een uitgebreid dossier met informatie over je darmbacteriën. Sommige bedrijven geven ook voedingsadvies op maat, om je darmflora beter te maken.

Wetenschappers waarschuwen tegen dit soort tests.  Ze geven adviezen die wetenschappelijk gezien weinig voorstellen. Sommige bedrijven gebruiken de gegevens van hun klanten ook voor onderzoek, bijvoorbeeld om nieuwe medicijnen te ontwikkelen.

Wil je zien hoe onze reporter zijn darmflora liet analyseren? Kijk dan zeker naar de video.

Meest gelezen