(c) Copyright 2019, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Klimaatactiviste Greta Thunberg weigert prijs van 46.000 euro: "Klimaat heeft geen prijzen nodig"

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg heeft een milieuprijs van de Noordse Raad geweigerd, omdat "het belangrijker is dat politici en verschillende machthebbers beginnen te luisteren naar de laatste wetenschappelijke onderzoeken". Ook het daarbij horende prijzengeld van 46.000 euro laat ze liever aan haar neus voorbijgaan. In een Instagrampost bedankt Thunberg wel voor de grote eer. 

De Zweedse Greta Thunberg laat in een Instagrampost weten dat ze een milieuprijs van de Noordse Raad heeft geweigerd. De Raad is een samenwerkingsverband tussen Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden. Thunberg is op dit moment aan het rondreizen in de Verenigde Staten en zegt niet aanwezig te kunnen zijn bij de prijsuitreiking. Ze wil wel de Noordse Raad bedanken voor de enorme eer. 

In haar Instagrampost laat Thunberg ook verstaan dat de "klimaatbeweging geen nood heeft aan nog meer prijzen". Volgens de klimaatactiviste is het dan ook belangrijker dat politici en verschillende machthebbers beginnen te luisteren naar de laatste wetenschappelijke onderzoeken. 

De Scandinavische landen hebben een fantastische reputatie op vlak van klimaat. Maar als het gaat om onze ecologische voetafdruk, is het een heel ander verhaal

"De Scandinavische landen hebben wereldwijd een fantastische reputatie op vlak van klimaat en milieuproblematiek, waarover volop wordt opgeschept. Maar als het gaat om onze werkelijke uitstoot en onze ecologische voetafdruk - als we onze consumptie, onze import, maar ook de luchtvaart en de scheepvaart meetellen - dan is het een heel ander verhaal." Thunberg verwijst hiervoor naar een rapport van WWF en de Global Footprint Network waarin staat dat Zweden, samen met het grootste deel van de Scandinavische regio, leeft alsof de wereld de middelen heeft van vier planeten.

Lees hieronder de volledige Instagrampost van Greta Thunberg:

Meest gelezen