Foto: Kenny Dorman

Mysterieuze lichtgloed in Limburg heeft eenvoudige verklaring 

Op verschillende plaatsen in Limburg en net over de Nederlandse grens, is er al een hele week een opvallende lichtgloed te zien. Nu blijkt dat die afkomstig is van het chemisch bedrijf SABIC, net over de Nederlandse grens. Maar het bedrijf zegt dat de gloed niet gevaarlijk is voor de omgeving.

Bij  SABIC wordt etheen en propeen gemaakt, voor verschillende kunststoffenfabrieken. Iedere zes jaar wordt de hele installatie volledig stilgelegd voor onderhoud. Dat onderhoud is intussen achter de rug, maar de opstart van een van de naftakrakers verloopt moeizamer dan gedacht.  In zo een naftakraker wordt ruwe nafta verwerkt tot grondstoffen voor bijvoorbeeld kunststoffen.

Maar er zijn storingen bij de heropstart. Daardoor wordt overtollig gas verbrand, wat voor veel hinder zorgt. "Wat de omgeving ziet is het fakkelen, dat is een onderdeel van het veiligheidssysteem, daar kunnen mensen hinder van hebben door licht en geluid. Maar dat is niet gevaarlijk voor de omgeving", stelt woordvoerster Solange Schlösser gerust.

Het is nog altijd niet duidelijk wanneer SABIC opnieuw volledig operationeel zal zijn. Via de website van Chemelot zal het bedrijf de buurtbewoners op de hoogte houden.

Meest gelezen