Het pas ontdekte vlokreeftje, Podocerus jinbe.
Tomikawa et al., in Species Diversity 24 (2019)

Nieuwe soort kreeftachtige ontdekt die leeft in de mond van een walvishaai

Het mag misschien niet de meest gastvrije leefomgeving lijken, maar Japanse en Noorse onderzoekers hebben in de mond van een walvishaai een nieuwe soort kreeftachtige ontdekt. Het gaat om een lid van de gammariden, een familie van vlokreeftjes. 

Gammariden voeden zich met allerlei verschillende zaken en ze zijn in staat in extreme milieus te leven, van meren in het hooggebergte over de ijzige wateren van de Noordpool tot de bodem van de oceanen. 

"Deze wezentjes, die over het algemeen zo'n 3 tot 5 centimeter groot zijn, zijn ongelooflijk omdat ze kunnen leven in erg verschillende milieus", zei Ko Tomikawa, een van de onderzoekers aan de Universiteit van Hiroshima die de nieuwe soort ontdekt heeft. 

Desondanks was het ook voor hem een verrassing een gammaride in de mond van een walvishaai aan te treffen. 

Een walvishaai zwemt met zijn grote mond open door het water om voedsel - plankton, kleine visjes en kreeftachtigen - uit het water te filteren.

Een veilige plaats zonder roofdieren

De nieuwe soort is Podocerus jinbe genoemd, naar de Japanse naam voor de walvishaai, jinbe zame. Het vlokreeftje is bruin, amper 5 millimeter lang, en het heeft behaarde poten om beter micro-organismen te vangen, zo zei Tomikawa aan het Franse persbureau AFP.

"De mond van een walvishaai is waarschijnlijk een goede habitat" voor de kleine kreeftachtige, zo zei hij aan het Franse persbureau AFP, aangezien "er regelmatig vers zeewater, dat nodig is voor zijn ademhaling, door stroomt, en ook voedsel."

"Het biedt de gammaride ook een veilige plaats, zonder roofdieren", zei Tomikawa, die gevraagd was een walvishaai te onderzoeken in een aquarium in de Okinawa-archipel. 

Ongeveer een duizendtal van de kleine kreeftachtigen werd gevonden in de kieuwspleten van de mond van de walvishaai. Die kieuwspleten zorgen voor de ademhaling van de walvishaai en dienen daarnaast ook om het water te filteren en er het voedsel uit te halen.  

De studie van Tomikawa en zijn collega's waarin de nieuwe soort beschreven wordt, is gepubliceerd in Species Diversity. Bron: AFP.

Bovenaanzicht van de pas ontdekte nieuwe soort.
Tomikawa et al., in Species Diversity 24 (2019)
Een familielid van de pas ontdekte soort, de gammaride Gammarus fasciatus.
Eric A. Lazo-Wasem Yale Peabody Museum of Natural History/Public domain

Meest gelezen