Sint-Joost-ten-Node verbiedt verkoop en consumptie van lachgas

De Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node gaat op politiebevel de verkoop en consumptie van lachgas op haar grondgebied met onmiddellijke ingang verbieden. Dat heeft burgemeester Emir Kir (PS) aangekondigd.

Ook andere steden en gemeenten, waaronder Vilvoorde, beslisten eerder al om de verkoop van lachgas te verbieden, en nu volgt dus ook de gemeente Sint-Joost-ten-Node. Het politiebevel verbiedt voor een periode van zes maanden de verkoop van capsules met lachgas in alle winkels in de gemeente, en de verkoop van het product in andere hoeveelheden aan minderjarigen. Daarnaast wordt ook de consumptie in de openbare ruimte verboden. De politie kan elke capsule op de openbare weg in beslag nemen en administratieve boetes opleggen.

Het gemeentebestuur neemt de maatregel nadat de preventiedienst en inwoners hadden gesignaleerd dat er talrijke lege capsules zijn teruggevonden. Er waren ook klachten over geluidsoverlast van jongeren die lachgas hadden geïnhaleerd. Lachgas wordt steeds vaker door jongeren gebruikt als roesmiddel. Maar lachgas is gevaarlijk en kan gezondheidsrisico's op korte en lange termijn met zich meebrengen.

Meest gelezen