foto Algemeen Dagblad

Nederlandse presentator "Per seconde wijzer" Kees Driehuis overleden

In Nederland is journalist en televisiepresentator Kees Driehuis overleden. Driehuis raakte ook bij ons bekend met de kenniskwis "Per seconde wijzer". Hij presenteerde bijna 800 afleveringen, van 1990 tot vorig jaar. Driehuis was ook eindredacteur van uitzendingen met Sonja Barend en van verscheidene actualiteitsprogramma's. In 1995 bedacht hij het informatiemagazine "Zembla", en hij presenteerde "NOVA" en "Buitenhof". Kees Driehuis werd 67, hij was al een jaar ziek. 

Kees Driehuis is geboren in Amsterdam in december 1951. Als kind had hij al belangstelling voor muziek en voor wat er in de wereld gebeurde. Zijn hele carrière lang heeft hij de elementen show en journalistiek succesvol gecombineerd.  

Hij begon in 1975 bij de radio, bij de socialistische omroep VARA. Maar hij stapte al snel over naar de televisie, waar hij eerst research en productie deed, onder meer van programma's met VARA-coryfee Sonja Barend, en verscheidene andere uitzendingen.  

Ernst en goede luim

Kees Driehuis lag mee aan de basis van ernstige actualiteitsprogramma's als "Zembla", "Nova" en "Buitenhof". Hij presenteerde die soms of leidde het debat.

Maar het meest bekend, ook bij ons, raakte hij met "Per seconde wijzer", een eenvoudige kenniskwis waarin het er om ging zoveel mogelijk correcte antwoorden te geven binnen de tijd. Driehuis had een heel eigen wijze van presenteren, vrij ouderwets, wars van nieuwlichterij en met soms een vreemde humor.

Ook de VRT had een versie van "Per seconde wijzer" met Jo Van Damme. Driehuis bleef de kwis presenteren tot vorig jaar, toen hij te ziek werd om nog te werken.  

Meest gelezen