Videospeler inladen...

Vanaf 1 november geen tabak meer voor jongeren onder de 18 jaar: "Hersenen van jongeren reageren anders op tabak"

Op 1 november wordt de leeftijd waarop jongeren in ons land tabak kunnen kopen verhoogd van 16 naar 18 jaar. België is daarmee het laatste land in Europa dat de grens tot die leeftijd optrekt.

In april van dit jaar keurde de Kamer van volksvertegenwoordigers een wetswijziging goed die de leeftijd waarop jongeren in ons land tabak kunnen kopen verhoogde naar 18 jaar. Die maatregel gaat vanaf 1 november in. 

(lees verder onder de Journaalreportage)

Videospeler inladen...

Scandinavië koploper

België is daarmee het laatste land in Europa dat de grens op 18 jaar brengt. In de Scandinavische landen gebeurde dat al in de jaren 90. De meeste andere Europese landen volgden voor 2014. Samen met Luxemburg, Malta en Oostenrijk hinkte ons land achterop. Om uiteindelijk op 1 november als allerlaatste te eindigen.

De hersenen van jongeren reageren anders op tabak dan die van volwassenen. Voor hen is de nicotine in de tabak extra verslavend. 

Suzanne Gabriels, experte tabakspreventie Stichting tegen Kanker
2015 Getty Images

Bij de Stichting tegen Kanker reageren ze verheugd op de maatregel. "Dit had veel vroeger moeten gebeuren, maar het is goed dat die nieuwe leeftijdsgrens er nu is", zegt experte tabakspreventie Suzanne Gabriels.

"De hersenen van jongeren reageren anders op tabak dan die van volwassenen. Voor hen is de nicotine in de tabak extra verslavend. Een meisje van 16 kan al na 3 maanden roken niet meer zonder nicotine. Een jongen van 16 na 6 maanden. Die nieuwe leeftijdsgrens is dus een verstandige zaak."  

Verbod op verkoop, niet op gebruik

De nieuwe leeftijdsgrens geldt enkel voor de verkoop van tabak, niet voor het gebruik. Gabriels: "Wij weten ook dat er jongeren zijn die dat verbod gaan omzeilen, en oudere vrienden gaan inschakelen om toch aan tabak te geraken. We kunnen ook niet verlangen dat het departement Volksgezondheid naar elke winkel een inspecteur stuurt om te kijken of het verbod wel overal gerespecteerd wordt. Voor ons is de maatregel vooral belangrijk omdat hij een norm stelt, namelijk dat roken niet langer normaal is."

Voor ons is de maatregel belangrijk omdat hij een norm stelt, namelijk dat roken niet langer normaal is

Suzanne Gabriels, experte tabakspreventie Stichting tegen Kanker

In het Verenigd Koninkrijk is er dit jaar voor het eerst gesproken over het verdere optrekken van de leeftijdsgrens naar 21 jaar. In de Verenigde Staten van Amerika bestaat die leeftijdsgrens van 21 jaar in sommige staten al.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen