VS-ambassadeur Gidwitz aan België: "Haal alle IS-strijders en aanverwanten zo snel mogelijk terug"

De Amerikaanse ambassadeur Ronald Gidwitz heeft een duidelijke boodschap voor Europa: ons land en andere EU-landen moeten "hun Syriëstrijders, vrouwen en kinderen zo snel mogelijk terug naar hier halen nu het nog kan." Hij kaatst de Europese kritiek op de Amerikaanse terugtrekking uit Syrië weg: Europa had geen interesse in medewerking voor een internationale vredesmacht.

In een interview met VRT-collega Jan Balliauw is de Amerikaanse ambassadeur in ons land Ronald Gidwitz erg duidelijk: alle landen moeten "hun" IS-strijders en familieleden zo snel mogelijk gecontroleerd evacueren uit Syrië en in eigen land berechten. 

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Dat moet snel gebeuren nu het nog kan. Volgens Gidwitz zitten bijna alle IS-verdachten in de 18 gevangenenkampen in Syrië nog altijd vast, "maar we weten niet wat er morgen of de komende weken gaat gebeuren". 

De Verenigde Staten zijn volgens hem overigens bereid om die operatie logistiek te ondersteunen of het nu gaat over land, met helikopters of met andere vervoermiddelen. Ook wil de VS die landen bijstaan bij de vervolging van de verdachten. Europa mag daar dan wel geen zin in hebben: er zijn slechts twee alternatieven,  volgens Gidwitz en de Europeanen gaan geen van beiden aanvaardbaar vinden, denkt hij: 

  • of de IS-verdachten ontsnappen en proberen om eigen houtje terug te keren wat de veiligheid in het gedrang zou kunnen brengen
  • of iemand in de regio besluit om die IS-verdachten en hun familieleden om te brengen 

    (Lees verder onder de video)
Videospeler inladen...

Internationaal gerechtshof werkt niet

Ambassadeur Gidwitz veegde ook het idee van tafel om een soort internationaal gerechtshof bijvoorbeeld in Den Haag op te richten om IS-verdachten te berechten. Volgens Gidwitz zou dat met duizenden verdachten uit tientallen landen veel te ingewikkeld worden en zou het niet werken.

Frankrijk had voorgesteld om zo'n rechtbank in Irak op te richten, maar de Iraakse regering heeft onlangs laten verstaan dat ze daar geen zin in heeft. De VS is dan weer niet van plan om in dat verband druk uit te oefenen op Irak, zeker niet als Washington er zelfs niets in ziet. De enige mogelijkheid is het gecontroleerd terugbrengen van die verdachten om ze in eigen land te berechten, aldus Gidwitz.

"Europa had geen zin in vredesmacht"

Ambassadeur Gidwitz veegt ook de Europese kritiek weg dat de VS op een chaotisch snelle manier hun troepen uit Noordoost-Syrië hebben teruggetrokken. Sinds het begin van dit jaar hebben wij met de bondgenoten (Europa) overlegd om een internationale strijdmacht op te richten voor de grens tussen Turkije en Syrië. 

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Blijkbaar was dat voor de Europeanen geen prioriteit, besluit de ambassadeur en dus heeft de VS dan maar zelf een beslissing genomen. Hij wijst erop dat president Donald Trump al lang heeft duidelijk gemaakt dat hij geen permanente militaire aanwezigheid wou in Syrië, maar dat er bij de bondgenoten geen bereidheid was om troepen te leveren.

Gidwitz wijst er bovendien op dat de VS niet alle militairen wegtrekken uit Irak. Zo blijven er zwaarbewapende Amerikaanse troepen rond de olievelden in het oosten van Syrië en die blijven wel op post. 

Meest gelezen