IS-weduwes Wielandt en Abouallal krijgen in beroep zelfde straf: vijf jaar, met onmiddellijke aanhouding

Het hof van beroep in Antwerpen heeft woensdag Tatiana Wielandt uit Borgerhout en Bouchra Abouallal uit Ranst veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en 8.000 euro boete. Dat is dezelfde straf als diegene die de correctionele rechtbank  in maart van 2018 had uitgesproken en opnieuw had bevestigd in november van 2018.

De rechtbank had de twee vrouwen veroordeeld voor hun deelname aan de activiteiten van een terroristische groep als vrouwen van Syriëstrijders.  Sinds het voorjaar van 2017 zaten de twee vast in een Koerdisch kamp in Syrië, maar het federaal parket heeft informatie dat ze het kamp konden ontvluchten bij de Turkse inval in Syrië enkele weken geleden. Volgens advocaat Walter Damen, die de vrouwen verdedigt in een tweede rechtszaak (zie hieronder), bevinden ze zich momenteel "in een tentje op ongeveer honderd kilometer van de Turkse grens".

Het hof van beroep beval de onmiddellijke aanhouding van de twee. De verdediging verzette zich daar niet tegen, maar moedigde de aanhouding zelfs aan. "Wij vragen dat de rechtbank al het mogelijke doet opdat zij hun straf in België zouden kunnen uitzitten."

Vrouwen willen dat België hen en hun zes kinderen terughaalt

Vandaag werd nog een andere rechtzaak rond de twee vrouwen opnieuw behandeld. De Brusselse rechtbank behandelde voor de derde keer de vraag van Wielandt en Abouallal om hen en hun kinderen terug te halen naar België.

Hun vraag werd al twee keer afgewezen, onder andere omdat België zegt dat het geen rechtsmacht heeft in Syrië. De Belgische staat vindt dat hun verzoek nu ook een derde keer moet worden afgewezen, omdat daar nog geen verandering in is gekomen. Damen, hun advocaat in deze zaak, vindt dat de situatie wel fundamenteel is veranderd, nu ze zich niet meer in het Koerdische kamp bevinden. 

De vraag van de vrouwen wordt voortgezet op 20 november. Tot dan moet Damen de Belgische staat regelmatig op de hoogte houden van de exacte locatie en toestand van zijn cliënten.

Meest gelezen