Begroting voor gezondheidszorg: SP.A wil budget via parlement stemmen, regering werkt aan eigen alternatief

Tien dagen geleden hield de regering de begroting voor de gezondheidszorg van volgend jaar tegen. Daardoor is het voor patiënten onduidelijk hoeveel zij vanaf 1 januari 2020 terugbetaald zullen krijgen, stelt oppositiepartij SP.A. Die partij wil nu een andere meerderheid zoeken in het parlement om de begroting daar toch goed te keuren. Ondertussen werkt de regering aan een eigen voorstel. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) benadrukt dat de continuïteit van terugbetalingen sowieso niet in het gedrang komt.

Er is onzekerheid over de begroting van volgend jaar (de uitgaven en inkomsten van de overheid, red.) op vlak van de gezondheidszorg. Tien dagen geleden onthield de regering zich bij een stemming over die begroting, omdat er te weinig maatregelen zouden inzitten die goed zijn voor patiënten. "We hebben gestemd dat de pil voor vrouwen tot 25 jaar gratis moet zijn. Dat is niet meegenomen in dit voorstel", geeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) als voorbeeld. 

Oppositiepartij SP.A ziet een probleem: doordat er geen begroting is, kunnen er voorlopig geen afspraken worden gemaakt met bijvoorbeeld tandartsen en huisartsen over hun tarieven, en is het voor patiënten onduidelijk hoeveel zij zullen terugbetaald krijgen vanaf 1 januari 2020, stellen zij.

Volgens minister De Block komen terugbetalingen niet in het gedrang. "Net als in andere socialezekerheidsbudgetten blijven de uitgaven binnen de gezondheidszorg gewoon doorlopen en zullen patiënten terugbetaald blijven worden", laat haar woordvoerder Tijs Ruysschaert weten. Over nieuwe tarieven kunnen desnoods afspraken worden gemaakt binnen de geraamde begroting. 

Via het parlement

Toch heeft de partij SP.A vandaag het begrotingsvoorstel van de gezondheidszorg via het parlement ingediend. Ze hopen daar een meerderheid te vinden die de begroting wél wil steunen. Volgens hen houdt minister De Block het begrotingsvoorstel tegen omdat er een besparing van 162 miljoen inzit voor de farmasector. 

"Dat is helemaal niet waar", reageert de minister. De regering is nu in overleg met de ziekteverzekeringen en de zorgverstrekkers om een alternatief voorstel uit te werken. En ook daarin zal de besparing voor de farmasector van 162 miljoen staan. "Als de begroting wordt goedgekeurd, moet er meer inzitten voor de patiënt. De goede zaken eruit nemen we mee", aldus De Block.

Luister hier naar de reactie van minister Maggie De Block (Open VLD): 

Videospeler inladen...

De huidige regering heeft geen meerderheid meer in het parlement, en kan dus moeilijk over nieuwe voorstellen stemmen. De laatste weken vormen er zich daarom andere meerderheden.

Zo werd er vandaag nog een voorstel goedgekeurd om meer geld aan de zorgsector te geven, dat werd gestemd door de uiterst linkse PVDA en het uiterst rechtse Vlaams Belang. Door zo'n nieuwe meerderheden te vormen, neemt het parlement een deel van de macht van de regering over. 

Meest gelezen