Videospeler inladen...

Belgische satelliet zou maar twee jaar meegaan, maar viert nu al tiende verjaardag in de ruimte

Vandaag is het precies 10 jaar geleden dat de Belgische ESA-satelliet PROBA-2 gelanceerd werd. Hij was ontworpen om maar 2 jaar mee te gaan, maar vandaag is PROBA-2 nog altijd actief.

PROBA-2 is een satelliet van het Europese ruimtevaartagentschap ESA. “In principe is het een Europese satelliet, maar zowat alles wat erop en eraan zit, is Belgisch”, zegt David Berghmans van de Koninklijke Sterrenwacht. “Het is een kleine satelliet die boordevol technologie zit die 10 jaar geleden spitstechnologie was.”  

Zonnewaarnemingen

De missie met PROBA-2 had als doel die spitstechnologie, die nooit eerder gebruikt was, te testen in de ruimte. Daarnaast moest PROBA-2 ook de zon waarnemen. Voor die waarnemingen had de Koninklijke Sterrenwacht twee instrumenten ontworpen die nog altijd werken. Het gaat om een speciale telescoop (SWAP) die beelden van de zon maakt in het extreme ultraviolet en om een radiometer (LYRA) die de straling van de zon meet. 

“Met de speciale telescoop kunnen we de corona, de buitenste atmosfeer van de zon, bestuderen”, licht Berghmans toe. “Met een gewone telescoop lukt dat niet. De zonnecorona kan je normaal gezien alleen maar zien bij een zonsverduistering. Maar met de SWAP-telescoop kunnen we de zonnecorona altijd zien. Met de radiometer kunnen we dan weer zonne-uitbarstingen waarnemen.” 

De zon gezien door de SWAP-telescoop aan boord van PROBA-2
ESA

Oorspronkelijk zou de missie van PROBA-2 maar 2 jaar duren, maar na twee jaar bleken de instrumenten nog altijd te werken. Daarom besloot ESA om de missie voor onbepaalde duur voort te zetten. Vandaag doen de instrumenten van de Koninklijke Sterrenwacht dus nog altijd hun waarnemingen.  

Belgische inbreng

De Koninklijke Sterrenwacht is niet de enige Belgische instelling die aan PROBA-2 heeft meegewerkt. Qinetiq Space uit Kruibeke heeft de satelliet gebouwd terwijl het Waalse bedrijf Spacebel de software heeft ontworpen. De telescoop (SWAP) is gebouwd door een industrieel consortium onder leiding van het Centre Spatial de Liège.  De radiometer (LYRA) is gebouwd onder leiding van het PMOD/RWC instituut in Davos (Zwitserland) en is uitgerust met Belgische sensortechnologie.

PROBA-3

PROBA-2 krijgt over 2 jaar in de ruimte gezelschap van zijn opvolger PROBA-3. Deze satelliet is ook voor een stuk Belgisch en zal net als zijn oudere broer de zon observeren. PROBA-1, gelanceerd in 2001, vliegt trouwens ook nog altijd rond. Hij observeert de aarde en is de oudste satelliet voor aardobservaties van ESA die nog actief is.

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen