Videospeler inladen...

"Minstens 74 doden" bij felle brand op Pakistaanse trein

In Pakistan zijn bij een brand op een trein tientallen doden gevallen. Lokale autoriteiten spreken over zeker 74 dodelijke slachtoffers en meer dan 40 gewonden. De brand is wellicht ontstaan door de explosie van een gasfles. 

De trein was op weg van Karachi, in het zuiden, naar Rawalpindi, in het noorden, nabij de hoofdstad Islamabad. Volgens de lokale overheid brak de brand uit toen passagiers hun maaltijd begonnen op te warmen met kookvuurtjes. De conducteur zou die mensen bevolen hebben om daarmee te stoppen, maar die zouden dat genegeerd hebben. Een van de gasflessen zou ontploft zijn en daarop vlogen minstens drie wagons in brand.

In totaal zouden er zeker 74 doden zijn gevallen, maar dat aantal zou nog kunnen oplopen, want er zijn ook nog tientallen zwaargewonden in kritieke toestand. De meeste slachtoffers vielen toen mensen uit de snel rijdende trein sprongen. Anderen renden in paniek met brandende kleren doorheen de trein en zouden het vuur zo verspreid hebben. De trein kwam uiteindelijk tot stilstand in de omgeving van de stad Liaquatpur in de buurt van de grootstad Multan in de oostelijke provincie Punjab. 

Lees voort onder het kaartje.

Het opwarmen van maaltijden met kookvuurtjes op treinen is verboden in Pakistan, net als het meenemen van gasflessen of andere brandstof, maar er is nauwelijks controle en veel mensen doen het toch, ondanks waarschuwingen.

Corruptie ondermijnt spoorwegen in Pakistan

Treinongevallen doen zich regelmatig voor in Pakistan. Het spoornet is slecht onderhouden en lijdt onder decennia van corruptie en wanbeheer en een gebrek aan investeringen.  Nochtans was de trein tot in de jaren 70 een van de belangrijkste vervoersmiddelen in dat uitgestrekte land, vooral voor minder begoede mensen en voor velen is dat nog zo.

Sindsdien daalt het aantal passagiers, onder meer door het recente terugschroeven van overheidssubsidies. Veel materieel en infrastructuur is erg verouderd en slecht onderhouden. Wel is er enkele jaren geleden een contract getekend voor een modernisering. Zo heeft China enkele honderden locomotieven en treinstellen geleverd en bouwen Chinese bedrijven in Pakistan zelf nog meer van die tuigen, maar in dat grote land is dat niet meteen te merken. 

In juli zijn nog 20 mensen omgekomen toen een passagierstrein tegen een vrachttrein botste. Een maand tevoren was er een gelijkaardig ongeluk, waarbij drie doden zijn gevallen. Het ongeluk van vanochtend is wel het zwaarste van de voorbije 15 jaar. In 2005 zijn in Pakistan 130 mensen gedood toen drie treinen op elkaar inreden in de zuidelijke provincie Sindh.

Eerste minister Imran Khan betuigt zijn medeleven aan de families van de slachtoffers. Hij heeft een onmiddellijk onderzoek bevolen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen