Cosimo "Paolo" Fusco: "Iedereen wilde weten hoe het voelde om Rachel te kussen"

Ross kon er in ieder geval niet mee lachen toen Rachel 25 jaar geleden haar nieuwe vriendje in "Friends" voorstelde: de stoere Italiaanse bink Paolo die ze had leren kennen nadat de elektriciteit in een groot deel van New York uitgevallen was. Paolo sprak nauwelijks Engels, maar zijn Italiaans ging er alvast als zoete koek in bij het vrouwelijke publiek. Uiteindelijk zou Cosimo Fusco, die hoopte in de VS een filmcarrière te kunnen uitbouwen, slechts 4 afleveringen in de populaire serie meedraaien. Maar zijn Paolo, onder meer dankzij de legendarische uitspraak "I do Raquel", werd een van de opvallendste nevenpersonages die de 6 "Friends" doorheen de jaren over de vloer kregen.

De 6 vrienden en de Amerikaanse kijkers maakten op 3 november 1994 dus kennis met Paolo die vooral Ross op de zenuwen werkte omdat hij door hem zijn liefde aan Rachel niet kon betuigen. De confrontatie tussen beiden leverde alvast een reeks grappige momenten op.

Cosimo Fusco: "Ik werd door mijn agent opgebeld met de vraag of ik wilde meespelen in een serie die toen nog onbekend was. Mijn taak zou zijn om daar ietwat te improviseren als een soort melige vent in een erg nauwsluitend shirt. Ik zou me alvast nooit zo gekleed hebben." (Today Show, augustus 2019)

"Ik was een beetje argwanend want mijn Engels was toen nog niet zo goed. Zo was het nu eenmaal. Maar ik moest dan ook helemaal geen Engels praten. Dat werd me gevraagd. "Zeg gewoon maar iets in het Italiaans", was de boodschap." (Today Show)

"Toen ik met Rachel bij het raam stond en in het Italiaans zeg "Kijk naar de maan, kijk naar de sterren", was dat de zin die iedereen zich later zou blijven herinneren. Vooral omdat Ross er dan "Bla bla bla bla, blu blu blu" aan toevoegt. Dat was een geniale vondst." (Today Show)

"Ik had het moeilijk om de scène, waarin ik Phoebes billen vastpak, te spelen, omdat ik vond dat het Italiaanse mannen een bepaald stigma bezorgde. Alsof ze zo zijn, terwijl het toch erg respectloos was wat hij deed. Maar uiteindelijk vonden we een compromis waarbij iedereen zich goed voelde." (The Guardian, februari 2019)

"Ik schaamde me wel een beetje toen ik tijdens de massagesessie met Phoebe haar billen moest aanraken. Maar dat werd vooraf allemaal met de scriptschrijvers goed doorgepraat en we hebben  er uiteindelijk hartelijk om gelachen. Zo was dat moment ook bedoeld: pure komedie." (Today Show)

"Ik mocht op een gegeven moment Jennifer ook kussen. Toen de serie dan zo populair werd, was dat een van de vragen die me het meest gesteld werd: "Hoe voelde het om haar te kussen?" Ik kon alleen maar bevestigen dat ze een geweldig liefdevolle vrouw was." (Today Show)

"Toen ik mijn eerste opnames had, was nog geen enkele aflevering op tv verschenen. Maar op basis van de pilootaflevering besliste tv-zender NBC plots om 12 afleveringen te laten maken. Jennifer Aniston huilde op mijn schouder van geluk omdat zoiets haar nog nooit overkomen was. Tijdens de opnames van het 2e seizoen merkte je dat er al veel veranderd was (Paolo was nog te zien in de 1e aflevering van het 2e seizoen, red). Er was een veel groter budget ter beschikking." (The Guardian)

"Ook al nam hun populariteit enorm toe, met paparazzi die hen achtervolgden, en stroomde het geld bij de 6 hoofdacteurs binnen, toch bleven ze zichzelf. Hun houding tegenover mij is nooit veranderd." (The Guardian)

"De chemie tussen de 6 acteurs was overweldigend. Iedereen was zo getalenteerd. En zo behulpzaam. Ik was immers nog zo jong, juist gearriveerd uit Italië, iemand die plots mocht meedoen in een Amerikaanse sitcom." (Today Show)

"Hoe verfijnd een film ook is waaraan ik meegewerkt heb, eens men weet dat ik ooit Paolo was, is de eerste reactie: "Oh my God!"" (The Guardian)

AP

"Mijn enige spijt is dat ik financieel veel meer uit mijn optreden in "Friends" had kunnen halen. Maar tijdens de opnames zat ik midden in een scheiding en daar ging al mijn energie naartoe. Ik had beter meer geïnvesteerd in een publiciteitsagent." (The Guardian)

Toch kan Fusco, intussen 57, een behoorlijk cv voorleggen. Zo was hij onder meer te zien in de bioscoopsuccessen "Coco Chanel" en "Angels & demons", en in tv-series als "Rome", "Alias" en "The mentalist". Maar onvergetelijk zal hij blijven als kortstondig vriendje van Rachel Green.

Meest gelezen