Nicolas Maeterlinck

3 Gentse trams kunnen niet meer uitrijden door tekort aan wielen: "Men is De Lijn aan het wurgen" 

In Gent rijden drie Albatrostrams niet meer rond omdat ze geen wielen hebben. De leverancier van de onderdelen laat op zich wachten. Aan het einde van volgende week moet het probleem opgelost zijn. Schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) is niet te spreken over de situatie.

In Gent rijden sinds vier jaar een twintigtal Albatrostrams, dat zijn moderne lagevloertrams van 60 meter lang. De wielbanden zijn nu aan vervanging toe en de levering voor nieuwe banden duurt langer dan verwacht. 3 van die trams kunnen hierdoor niet meer uitrijden.

“Onze leverancier heeft wel al stalen wielbanden geleverd”, vertelt Sonja Loos van De Lijn. “Maar hij is het rubberen onderdeel vergeten. We hebben dus extra lang moeten wachten. Ondertussen is het rubberen onderdeel wel geleverd en kunnen de trams hersteld worden. Wij verwachten dat ze ten laatste aan het einde van volgende week opnieuw rijden.”

"Krankzinnig"

Maar Gents schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) is er niet over te spreken dat De Lijn op dit moment afgeschreven trams uit de jaren zeventig inzet.  Watteeuw vindt het "krankzinnig" dat drie Albatros-trams niet kunnen uitrijden.

Ik stel in ieder geval vast dat hier iets misloopt en dat men moet kijken waar de verantwoordelijkheid ligt
Filip Watteeuw

"In ieder bedrijf doet men aan voorraadbeheer voor cruciale machines", zegt Watteeuw. "Hier blijkbaar niet." De schepen, die in Gent met een ingrijpend circulatieplan inwoners motiveert om te kiezen voor de fiets of het openbaar vervoer, is verontwaardigd over het gebrekkige aanbod. "Het kan in een land dat zich ontwikkeld noemt niet zijn dat een aangekondigde tram niet komt."

Watteeuw vindt dat het beleid De Lijn aan het wurgen is. "Men heeft zware investeringen gedaan. Maar daar stonden geen uitbreidingen van de exploitatiebudgetten tegenover. Dat kan je niet volhouden", klinkt het. "Is dat de oorzaak? Ik stel in ieder geval vast dat hier iets misloopt en dat men moet kijken waar de verantwoordelijkheid ligt."

kasto80

Meest gelezen