De promenade in Tsim Sha Tsui vol betogers met zicht op het zakencentrum van Hong Kong Island Central.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Economie van Hongkong duikt in een recessie door volksprotest en handelsoorlog tussen VS en China

Het was voorspeld en het is gebeurd: Hongkong tekent twee opeenvolgende kwartalen van negatieve economische groei op en is dus technisch in een recessie. De voornaamste oorzaak is het volksprotest dat nu begint te wegen op het toerisme en de verkoop van producten in toeristische gebieden.

Tussen juli en september is de economie van de autonome regio in het zuiden van China gekrompen met niet minder dan 3,2 procent. Het vorige kwartaal was er een negatieve groei van 0,4 procent. Twee opeenvolgende kwartalen van mingroei betekenen dus een recessie en het is de eerste in meer dan tien jaar.

Nathan Road in Kowloon tijdens rellen, niet meteen uw idee van een winkelstraat in Hongkong, maar wel een realiteit.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Toen was de bankencrisis de oorzaak, deze keer ligt de oorzaak voor de hand: het wijd verspreide volksprotest dat de voormalige Britse kroonkolonie nu al sinds juni in zijn greep houdt. 

De economische terugval is een teken aan de wand voor de regering van de autonome regio die zich blijkbaar geen raad weet met het protest. De regering van "chief executive" (regeringsleider) Carrie Lam zit geklemd tussen het wantrouwen van de eigen bevolking en de starheid van het communistische regime in Peking dat geen voeling heeft met de bevolking van Hongkong en toegevingen in de weg staat. Dus blijft het protest voortduren en dat was ook vandaag het geval.

Toerisme krijgt een forse deuk

De recessie in Hongkong is vooral -maar niet uitsluitend- te wijten aan dat protest. Ook de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de zwakkere positie van de Chinese munt, de yuan, speelt daarbij een rol. Chinese toeristen die in Hongkong komen "shoppen", hebben dus minder koopkracht, als ze al zin hebben om te komen.

De normaal erg drukke internationale luchthaven van Hongkong krijgt veel minder volk over de vloer.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Het is vooral de sector van het toerisme die in Hongkong te lijden heeft. De beelden van soms gewelddadige rellen en anderzijds metrostations en de luchthaven die geblokkeerd raken, schrikken toeristen af. De hotels en guesthouses krijgen plots veel minder boekingen. Het zijn echter vooral de winkels in de "shopping zones" in Tsim Sha Tsui met de bekende Nathan Road in Kowloon die nu veel minder klanten hebben. Sommige winkeliers zagen hun verkoop daar met 80 procent dalen en leven op krediet. De voorbije jaren leefden die winkels vooral van toeristen uit China die met geld kwamen zwaaien.

Bij de grote bedrijven krijgen luchtvaartmaatschappijen zoals Cathay Pacific veel minder klanten. De positie van Hongkong als zakencentrum en financieel centrum wordt vooralsnog niet bedreigd, maar zou dat op termijn wel kunnen worden. Ook de vastgoedsector krijgt klappen, want nogal wat Hongkongers zoeken een verblijf in Singapore, Thailand, Taiwan of het Westen ingeval China een bloedige repressie zou wagen. Hoe dan ook is er nog geen uitweg in zicht en ook vandaag is er opnieuw betoogd in Hongkong.

Meest gelezen