Videospeler inladen...

Autoreuzen Fiat Chrysler en PSA gaan fuseren: merken als Fiat, Jeep, Peugeot, Citroën en Opel voortaan onder 1 dak

Autoreuzen Fiat Chrysler en PSA gaan fuseren. Dat betekent dat merken als Fiat, Jeep en Alfa Romeo nu onder hetzelfde dak komen als Peugeot, Citroën en Opel. Dat is nu officieel bekend gemaakt. Met de fusie krijgen ze een marktwaarde van maar liefst 50 miljard dollar. "Oude geliefden hebben elkaar teruggevonden, en dat is nu beklonken", zegt Tony Verhelle van Autogids. 

Met een tweet maakten de groepen PSA en FCA het nieuws bekend: de twee autoreuzen gaan fuseren. "We gaan onze krachten bundelen om een wereldleider te worden en binnen te treden in een nieuwe tijd van duurzame mobiliteit", klinkt het. Er waren al een tijdje geruchten, en gisteren bevestigden de twee bedrijven dat er effectief fusiegesprekken lopende waren. Nu hebben de bestuursraden van beide bedrijven het licht op groen gezet voor de fusie. Vervolgens moeten de aandeelhouders en toezichthouders zich nog uitspreken. Volgens het bedrijf zullen er geen fabrieken gesloten worden. 

De twee autobouwers krijgen elk de helft van het nieuwe bedrijf in handen. Met de fusie krijgt de markt er een nieuwe gigant bij, met een waarde van 50 miljard dollar (zo'n 44,8 miljard euro). Het bedrijf wordt zo de op drie na grootste autoproducent, na Volkswagen, Renault-Nissan en Toyota. 

Dit is een fusie tussen gelijken

Tony Verhelle - Autogids

"Dit is een fusie tussen gelijken", legt Tony Verhelle van Autogids uit in "De ochtend" op Radio 1. Dat is ook te zien in de rolverdeling tussen de twee. De CEO van het Franse PSA, Carlos Tavares, behoudt die functie bij de fusiegroep, terwijl de voorzitter van het Italiaans-Amerikaanse Fiat Chrysler, John Elkann, voorzitter blijft bij de fusiegroep.

John Elkann (links) en Carlos Tavares (rechts)

"De merken zullen blijven bestaan. Maar PSA was bijvoorbeeld helemaal niet aanwezig in de Amerikaanse markt, dat wordt het met Chrysler nu wel. En FCA heeft het moeilijker in de Europese markt. Dus er zijn wederzijdse voordelen."

Hij vervolgt: "Samen zullen ze zo'n 8 à 9 miljoen wagens per jaar maken, zo worden ze de nummer vier in de wereld. Dat geeft dan weer voordelen qua samenwerking. Aankopen worden bijvoorbeeld goedkoper. Bovendien staan de autoconstructeurs voor heel grote investeringen met de elektrificatie en de autonome auto's. Investeringen die je gemakkelijker kan dragen als je met twee bent."

Samen zullen ze zo'n 8 à 9 miljoen wagens per jaar maken 

Tony Verhelle - Autogids

De beurzen hebben ook meteen gereageerd op het nieuws van de fusie. Het aandeel van autobouwer PSA verliest bij de opening van de handel zowat 8 procent. Het aandeel van Fiat Chrysler daarentegen noteert bij opening met een plus van 10 procent.

Fiat Chrysler en PSA, wie? "Oude geliefden die elkaar terugvinden"

FCA - voluit Fiat Chrysler Automobiles - is een Italiaans-Amerikaanse autobouwer, het resultaat van een fusie uit 2014 tussen Fiat en Chrysler. De groep heeft merken onder zich als Fiat, Alfa Romeo, Lancia, maar ook Jeep, Chrysler en Dodge. 

PSA is een Franse autobouwer, met merken als Peugeot, Citroën en Opel. 

Hun gezamenlijke geschiedenis gaat terug tot 2014 vertelt Verhelle. "Op dat moment zat PSA in heel slechte papieren. De nummer twee van Renault, Carlos Tavares, kwam over naar PSA om de dingen recht te trekken en ging meteen op overnamepad. Zo werd Opel een dik jaar geleden overgenomen. Hij bleef rondkijken, er waren zelfs gesprekken tussen PSA en FCA, maar die sprongen af."

Hun geschiedenis gaat terug tot 2014, toen PSA in heel slechte papieren zat

Tony Verhelle - Autogids

Vervolgens keek FCA in de richting van Renault. Enkele maanden geleden deed de autogroep nog een fusieverzoek aan de Franse autogroep Renault, maar enkele weken later trok Fiat Chrysler het aanbod opnieuw in. De reden? "Renault hing nog altijd samen met Nissan en Mitsubishi en die waren geen voorstander van de deal, net als de Franse staat, die nog heel veel aandelen heeft in Renault. Die deal sprong dus ook af en dan hebben de oude geliefden elkaar teruggevonden. Nu is dat beklonken met een fusie."

Oude geliefden hebben elkaar teruggevonden en nu is dat beklonken met een fusie

Tony Verhelle - Autogids
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen