Infrabel vraagt toestemming om pesticiden te blijven gebruiken op de sporen

Eind volgend jaar vervalt de uitzondering die Infrabel heeft gekregen van de Vlaamse Milieumaatschappij om pesticiden te gebruiken tegen onkruid op de sporen. Infrabel vraagt een verlenging van de maatregel "omdat er voorlopig geen werkbaar alternatief is". Dat schrijft Het Nieuwsblad. In principe mogen overheden in Vlaanderen geen pesticiden meer gebruiken.

Vlaanderen probeert al jaren het gebruik van pesticiden aan banden te leggen. Sinds 2015 is het gebruik ervan op openbaar domein verboden en mogen openbare besturen ze zelf niet meer gebruiken. Want de pesticiden, zeker glyfosaat, vervuilen de bodem en het grondwater.

Uitzonderingsregime

Maar sommige instanties krijgen een uitzondering. Infrabel is er daar één van. Om veiligheidsredenen moeten de sporen vrij van onkruid blijven. "Onder de sporen ligt de ballast, de kiezelstenen", zegt Thomas Baeken van Infrabel, "en als dat vol met onkruid groeit, verliest dat de capaciteit om regenwater af te leiden of schokken op te vangen. Daarom zetten wij een speciale trein in die, zeer gericht, een onkruidverdelger sproeit waar nodig."

Infrabel zegt dat het veel inspanningen doet om onkruid op zijn terreinen op een milieuvriendelijke manier tegen te gaan. Op veel plaatsen wordt er bijvoorbeeld gemaaid. "Maar op de sporen zelf is er geen andere oplossing, en daarom krijgen we die uitzondering van de Vlaamse Milieumaatschappij. En het klopt dat we vragen om die opnieuw te verlengen."

Alternatieven zoeken

De woordvoerster van de Vlaamse Milieumaatschappij zegt nog geen weet te hebben van een nieuwe vraag. "Het klopt dat wij Infrabel tot nu toe een uitzondering verlenen, de wet laat dat ook toe. Wij werken goed met hen samen en zien ook dat ze veel inspanningen doen om naar alternatieven te zoeken."

Toch krijgt Infrabel kritiek voor het gebruik van glyfosaat, ondermeer vanwege N-VA. Federaal parlementslid Tomas Roggeman zegt de indruk te hebben dat Infrabel "te gemakkelijk kiest voor het status-quo" en vindt dat er in het buitenland "enthousiaster gezocht wordt naar alternatieven". Zo wordt er bijvoorbeeld geëxperimenteerd met het gebruik van geotextiel (worteldoek) of kokend water.

Infrabel zelf merkt op dat het zoeken naar andere oplossingen sowieso in internationaal verband gebeurt en dat ook de rest van Europa voorlopig nog altijd pesticiden gebruikt op de sporen omdat er nog geen werkbaar alternatief is.

Meest gelezen