Videospeler inladen...

Kamer keurt de noodbegroting goed, extra geld voor de zorgsector niet meteen beschikbaar

De Kamer heeft in een extra vergadering de noodbegroting voor de maanden november en december goedgekeurd. Voor extra geld voor de zorgsector, moet wel nog wetgevend werk gebeuren. De regering is bereid daaraan mee te werken. 

De federale overheid wordt op dit moment gefinancierd met voorlopige twaalfden, nu ons land geleid wordt door een ontslagnemende regering. Dat betekent dat er in principe niet meer mag uitgegeven worden dan het jaar voordien. 

De vergadering vandaag, midden in een vakantieweek, was nodig omdat vorige week een amendement bij de noodbegroting werd goedgekeurd om een fonds op te richten met extra geld voor de zorgsector. Dat werd gesteund door de linkse partijen en het Vlaams Belang. 

Minister van Begroting David Clarinval (MR) en van Gezondheid Maggie De Block lieten tijdens de vergadering weten dat die 67 miljoen extra niet meteen beschikbaar zal zijn. Het fonds waarin dat geld gestort zou moeten worden, bestaat immers nog niet. Daarvoor is er nog wetgevend werk nodig.

De bevoegde Kamercommissies zullen hierover volgende week al bijeen komen en de ministers willen daarbij de nodige assistentie verlenen. Volgens de ministers is er ook sociaal overleg nodig, onder meer om te bepalen hoe het geld verdeeld zal worden tussen de openbare en privéziekenhuizen. 

De noodbegroting werd uiteindelijk goedgekeurd met 83 stemmen tegen 16 en 15 onthoudingen. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het debat tussen Peter De Roover (N-VA) en Peter Mertens (PVDA) in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen