Archieffoto: Klimaatconferentie van Katowice 2018
Represented by ZUMA Press, Inc.

Klimaatcoalitie: "Is het nog een manier van werken om halve wereld te laten vliegen naar bepaalde plek?”

"Ik ben geen voorstander van grote delegaties die ingevlogen worden" zegt Dave Van Meel van de Klimaatcoalitie in "De wereld vandaag". Daarmee wil Van Meel zeggen dat er moet nagedacht worden over andere manieren om klimaattoppen te organiseren. Dirk Holemans van denktank Oikos treedt hem bij. "Maar ik zou het ook jammer vinden mochten we daar een zwart-witdiscussie van maken."

Het is al een tijdje onrustig in Chili: het begon allemaal met protest tegen duurder openbaar vervoer, maar dat ontaardde in breder protest tegen ongelijkheid. Omdat de politie de handen vol heeft met de protesten, is er geen ruimte meer voor de klimaattop die gepland stond. Slecht nieuws dus voor Anuna De Wever, die met een boot onderweg was naar Chili.

Dave Van Meel van de Klimaatcoalitie vindt het niet eens zo erg, zo bleek uit zijn reactie in ‘De wereld vandaag’: “Het noopt wel tot nadenken over hoe die klimaattoppen worden georganiseerd. Ik ben geen voorstander van grote delegaties die ingevlogen worden. Daarmee wil ik zeggen dat het tijd is om eens na te denken of het nog een manier van werken is om de halve wereld in te vliegen op een bepaalde plek.”

“Ik denk dat hij zeker een punt heeft” reageerde ook Dirk Holemans van Denktank Oikos. “Je ziet dat trouwens ook bij klimaatwetenschappers die zich ook de vraag stellen: kunnen we nog wel de wereld rondvliegen om naar klimaatcongressen te gaan?” En ik denk dat het heel goed is dat ook politici en mensen in ngo’s zich die vraag stellen. Maar ik zou het ook jammer vinden mochten we daar een soort zwart-witdiscussie van maken.”

Het is niet meer van deze tijd om grote groepen uit alle landen in te vliegen. Er zijn een aantal zaken die je virtueel kan bespreken.
Dirk Holemans

Volgens Holemans is het niet meer van deze tijd om grote groepen uit alle landen in te vliegen."Er zijn een aantal zaken die je virtueel kan bespreken. Maar finaal is het de bedoeling op zo’n top dat de landen hard onderhandelen en komen tot een compromis. Dat gaat dan toch wel over de toekomst van een stabiele samenleving, dus ik denk dat de echte onderhandelaars elkaar best toch fysiek ontmoeten.”

Misschien kunnen we het hele gebeuren errond wel beter organiseren, stelt Holemans. Continent per continent bijvoorbeeld: “In plaats van een selecte groep naar Chili te laten gaan, moeten we dit misschien per continent organiseren, zodanig dat we ons er op een duurzame manier naar kunnen verplaatsen.”

In plaats van een selecte groep naar Chili te laten gaan, moeten we dit misschien per continent organiseren

Dirk Holemans

Holemans geeft tot slot ook nog mee dat het wat absurd is dat we nu volop focussen op die klimaattop, terwijl er ook dagelijks gevlogen wordt. “Het stond onlangs nog in The Guardian: een kleine groep Britten is verantwoordelijk voor 1/4de van alle continentale vluchten.”

Meest gelezen