Meer dan een half miljoen Engelstalige Kameroeners nog steeds op de vlucht in eigen land
In Kameroen blijft het geweld tussen de voornamelijk Franstalige regering en Engelstalige separatisten aanslepen. Meer dan een half miljoen mensen zijn op de vlucht in eigen land en meer dan 50.000 mensen zochten al een onderkomen in buurland Nigeria. Thea Mathues woonde zeven jaar geleden in Kameroen. "Sinds de protesten krijg ik verontrustende berichten uit Kameroen. Ik ben teruggegaan omdat ik vind dat deze verhalen verteld moeten worden." Thea maakte samen met Sam Deckers een reportage voor "Vranckx & de nomaden" over de situatie in het land. "A violent home" kunt u hierboven bekijken.
De Franstalige president Paul Biya riep begin oktober onder groeiende internationale druk een "grote nationale dialoog uit". Maar de resoluties die hieruit voortkwamen, zijn volgens activisten in Kameroen onvoldoende om de vrede te herstellen.
EĆ©n van die resoluties wil de twee Engelstalige regioās van Kameroen een speciale status toekennen. Edith Kah Walla, leidster van de burgerbeweging Stand up for CameroonĀ ziet hier geen oplossing in: "We willen geen speciale status, maar eindelijk een gelijke status en gelijke rechten. Door over āspecialeā status te spreken, wordt opnieuw uitgedrukt hoe anders Engelstaligen zouden zijn. Er is ook niets in de grondwet over terug te vinden, dus krijgt de president de kans om hier zelf een invulling aan te geven. Hoe helpt dat ons vooruit?ā
Hoe kan je van een dialoog spreken als de president alles beslist?
Kah Walla koos er dan ook bewust voor om niet deel te nemen aan de nationale dialoog: āHoe kan je iets een dialoog noemen als Paul Biya alles beslist? Waar het plaatsvindt, wie mag meedoen, welke onderwerpen besproken zullen worden...ā
Volgens de activiste kan er enkel vooruitgang geboekt worden als ook de separatistische rebellen en de politieke separatistische leiders mee rond de tafel zitten. Maar de politieke leider van die separatisten, Julius Sisiku Ayuk Tabe, werd in augustus samen met 9 volgers tot levenslang veroordeeld door een militaire rechtbank in Kameroen.
Lees verder onder de foto.
SNWOT, een vrouwencollectief uit de Engelstalige regioās dat sinds 2017 ijvert voor een vredesproces, nam wel deel aan de gesprekken. Voormalig voorzitster, Esther Oman, noemt het een voorzichtige eerste stap in een lang proces naar vrede. āOverleg is een stap vooruit, maar geloven dat het ook een staak-het-vuren zou opleveren, was een stap te ver. We zullen nu de gemaakte beloftes opvolgen.ā
Maar ook zij is niet helemaal tevreden over de gang van zaken: āWe moesten vaststellen dat slechts vijftien procent van de aanwezigen vrouwen waren, dat is uiteraard veel te weinig."
Ondertussen blijft de situatie vooral op het platteland in de Engelstalige regioās zeer fragiel. Het geweld tussen separatisten en het Kameroense leger gaat gewoon verder. De dodentol liep volgens de VN al op tot 3.000 mensen.
Lees verder onder de video.

En hoewel Paul Biya meer dan driehonderd politieke gevangen vrijliet als teken van goede wil, blijven heel veel activisten achter de tralies. āAls we een ding hebben geleerd uit deze dialoog, dan is het dat we nog meer vastberaden zijn om te vechten voor echte vrijheid, gelijkheid en gerechtigheid,ā besluit Kah Walla.
Bekijk hier de volledige reportage "A violent home" van "Vranckx & de nomaden":