Videospeler inladen...

Minister Geens: "Regering in beroep tegen rechterlijke uitspraak over het terughalen IS-strijdster"

De regering in lopende zaken zal zo goed als zeker beroep aantekenen tegen de beslissing van de Brusselse kortgedingrechter die de Belgische staat verplicht om een Belgische Syriëstrijdster en haar twee kinderen terug naar België te halen. Dat zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

De vrouw zit sinds februari 2018 met haar twee kinderen vast in het kamp Al-Roj en wil naar België terugkeren. De Belgische staat krijgt nu 75 dagen om dat voor elkaar te krijgen. De staat kan nog in beroep gaan, maar dat houdt niet tegen dat ze in tussentijd het vonnis moet uitvoeren.

Minister Geens zegt dat de staat zo goed als zeker in beroep zal gaan. Een eerdere uitspraak van de rechtbank in een andere zaak stelde dat er geen "subjectief recht" op terugkeer is. Nu zegt de rechtbank in kort geding dat dat subjectief recht er wel is. De beroepsprocedure zou duidelijk moeten maken wat nu precies het standpunt is van de rechterlijke macht, zegt de minister.

De regering moet in ieder geval kiezen tussen het uitvoeren van het vonnis of het betalen van dwangsommen. Ze blijft bij haar standpunt dat de kinderen van IS-strijders kunnen terugkeren, maar niet hun moeders. "De moeilijkheid is dat de Koerden en internationale humanitaire organisaties geen kinderen wilden laten vertrekken zonder hun moeder en België had zoals alle andere Europese landen beslist om de moeders niet terug te nemen. Daar zit het probleem."

Over het terughalen van IS-strijders om ze hier te berechten, blijft Geens op de vlakte. "Op 14 november is er in Washington een belangrijke vergadering van de westere coalitie en Irak, op vraag van Frankrijk, en ik neem aan dat dit punt op de agenda zal staan. We zullen zien wat het gevolg is van deze vergadering."

Bekijk hiet het hele interview met minister Geens:

Videospeler inladen...

Meest gelezen