Videospeler inladen...

President Trump in interview met "vriend" Farage: "Brexitakkoord maakt handelsovereenkomst tussen VS en VK onmogelijk"

Als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt met de deal zoals die er nu ligt, wordt het voor de Britten een stuk lastiger om ook een handelsovereenkomst met de Verenigde Staten te sluiten. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd in een radio-interview met de Britse politicus Nigel Farage, partijleider van de Brexit Party. Het kabinet van premier Boris Johnson verdedigt zich tegen de kritiek.

Volgens Trump kunnen het VK en de VS veel beter zaken doen, met een voor de Britten 'betere' brexitdeal. "Wij willen handel drijven met het VK en zij met ons", aldus Trump. "Maar bepaalde aspecten in de overeenkomst maken dat onmogelijk." Trump wees op onderdelen in de brexitdeal die handel met de VS op bepaalde vlakken uitsluit. Hij noemde dat "belachelijk".

De opmerkingen van Trump zijn slecht nieuws voor de Britse premier Boris Johnson, die de commerciële kansen met de VS als een van de grootste bonussen van de brexit neerzette. Johnson hoopt op een verkiezingsoverwinning op 12 december om het parlement daarna eindelijk te laten instemmen met de Britse EU-uittreding.

Het kabinet van premier Johnson heeft al gereageerd op Trumps kritiek. "De overeenkomst waarover Boris Johnson onderhandeld heeft met de Europese Unie, zal ons in staat stellen over de hele wereld handelsovereenkomsten te sluiten die het hele land ten goede zullen stellen", zegt een woordvoerder.

Trump: "Winst van Corbyn zou heel slecht zijn"

President Trump uitte in het interview met Farage ook kritiek aan het adres van Labour-leider Jeremy Corbyn. Winst van hem zou "heel slecht" zou zijn voor het Verenigd Koninkrijk, meent Trump. De Amerikaanse president ontkende in het interview de bewering van Corbyn dat premier Johnson de Britse gezondheidsdienst NHS zou "verkopen" aan de VS om een handelsakkoord los te weken. "Ik ben niet geïnteresseerd", zei Trump.

Bekijk hieronder enkele beelden uit het interview.

Videospeler inladen...

Meest gelezen