Videospeler inladen...

De Warmste Week ijvert ook voor veilig verkeer: vanaf vandaag ziet u deze affiches langs de weg

De VSV en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) scharen zich samen achter De Warmste Week, de solidariteitsbeweging van de VRT die iedereen oproept om zich in te zetten voor 2.088 goede doelen in Vlaanderen. Vanaf vandaag tot eind november prijken affiches langs de weg die bestuurders eraan herinneren zich veilig te gedragen in het verkeer. Wie als vrijwilliger wil meedoen aan De Warmste Week kan zich vanaf vandaag trouwens registreren.

De cijfers liegen er niet om: te snel rijden veroorzaakt zowat 30 procent van alle dodelijke verkeersongevallen, naar schatting een kwart van de dodelijke ongevallen is te wijten aan drinken en rijden en afleiding door smartphonegebruik staat intussen op nummer drie als belangrijkste killer in het verkeer. 

Aangenomen wordt dat deze drie killers samen in Vlaanderen goed zijn voor meer dan de helft van alle dodelijke verkeersslachtoffers. Door als bestuurder de snelheidslimiet na te leven, bob te zijn en door je gsm buiten handbereik te leggen of op stil of niet storen te zetten, kun je dus heel wat onheil voorkomen. Drie eenvoudige handelingen die letterlijk levens redden.

"Voor wie rij jij trager?"

“Er is altijd een heel goede reden om je in het verkeer veilig te gedragen”, reageert Werner De Dobbeleer van de VSV. “Die reden is namelijk de andere weggebruikers. In De Warmste Week doe je iets voor andere mensen en in het verkeer kan je dat dus doen door geen GSM te gebruiken achter het stuur, niet te snel te rijden en niet te drinken als je nog de baan op moet. We vinden dat wel een mooie boodschap is om in aanloop naar De Warmste Week op affiches langs de weg te brengen. Naar analogie met de slogan van De Warmste Week: “Voor wie wil jij alles geven?” vragen wij: “Voor wie ben jij Bob?”, of “Voor wie laat jij je GSM liggen?”

Er zijn ook veel organisaties die meedoen met De Warmste Week die zich bezig houden met de hulp aan verkeersslachtoffers. “Dat is nog een extra goede reden waarom wij deze campagne voeren”, besluit De Dobbeleer.

Het Agentschap Wegen en Verkeer stelt zijn affichagenetwerk met plezier ter beschikking voor de actie van De Warmste Week”. 

Vrijwilligerswerk

Vanaf vandaag kunnen vrijwilligers zich trouwens registreren op dewarmsteweek.be om vrijwilligerswerk te gaan doen voor één van de 2.088 geselecteerde goede doelen. Die goede doelen hebben de voorbije weken projecten aangemaakt waarin ze aangeven op welke dag ze helpende handen kunnen gebruiken en hoeveel mensen ze kunnen ontvangen in hun vzw.

Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk keurde vervolgens de projecten die aan alle voorwaarden voldoen goed.  Alle goedgekeurde projecten komen vandaag online. Iedereen die wil "vrijwilligen" tussen 5 en 24 december kan vanaf vandaag de lijst van beschikbare plaatsjes bekijken en zich registreren. 

Het is een laagdrempelige manier om kennis te maken met een organisatie

Eva Hambach, Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk

“Dit is een heel belangrijke campagne voor ons”, zegt Eva Hambach van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk. “Het geeft de mensen op een laagdrempelige manier de kans om kennis te maken met het vrijwilligerswerk. Hoe meer vrijwilligers er zijn, hoe beter voor de samenleving.”

Hambach gaat er ook van uit dat een aantal mensen ook na “De Warmste Week” vrijwilligers werk zullen blijven doen. “Als de organisaties dat op een aangename manier aanpakken, dan zullen er zeker een aantal vrijwilligers blijven plakken in die organisaties.”

Meest gelezen