(archieffoto)
AFP or licensors

400 arrestaties in Ethiopië na dodelijke betogingen

Na de betogingen tegen premier en Vredesnobelprijswinnaar Abiy Ahmed, waarbij 78 mensen om het leven kwamen, zijn de afgelopen week in Ethiopië meer dan 400 mensen gearresteerd. Dat heeft een woordvoerder van de premier gemeld. En volgens diezelfde woordvoerder zullen mogelijk nog mensen aangehouden worden.

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International openden de ordediensten het vuur op betogers bij botsingen die steeds meer de vorm van etnisch en religieus geweld aannemen. "Sommigen werden met stokken of machetes gedood, huizen werden in brand gestoken. Mensen gebruikten zelfs kogels en lichte wapens om te doden, om te vechten", aldus onderzoeker Fisseha Tekle.

Het geweld brak uit in de hoofdstad Addis Abeba en in de regio Orimiya, nadat een leider van de Oromo, de grootste etnische groep van het land, de veiligheidstroepen ervan beschuldigd had dat ze een aanval tegen hem probeerden te organiseren. Jawar Mohammed, oprichter van het oppositionele Oromia Media Network (OMN), met basis in de Verenigde Staten, keerde in augustus naar Ethiopië terug.

Hij was vroeger een bondgenoot van de hervormingsgezinde premier, ook een Oromo, maar de relatie tussen de twee mannen verslechterde onlangs. Jawar Mohammed leverde openlijk kritiek op verscheidene hervormingen van Abiy, die pas de Nobelprijs voor de Vrede ontving. Mogelijk stelt Mohammed zich volgend jaar kandidaat bij de presidentsverkiezingen, om het zo tegen Abiy op te nemen.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen