Amnesty International: "Absurde aanklachten" in Turkije tegen mensen die kritiek uiten op militaire offensief in Syrië

In Turkije zijn honderden mensen opgesloten omdat ze het Turkse militaire offensief in het noorden van Syrië becommentarieerden of erover rapporteerden. "Er lopen absurde aanklachten tegen hen, in een poging van de overheid om kritische stemmen het zwijgen op te leggen", klaagt mensenrechtenorganisatie Amnesty International aan.

Turkse troepen vielen op 9 oktober het noorden van Syrië binnen. Ze voerden er strijd met Syrisch-Koerdische rebellen die volgens Turkije banden hebben met de Koerdische organisatie PKK in Turkije. Die wordt door Turkije, de Europese Unie en de Verenigde Staten als een terroristische organisatie beschouwd.

Kritiek op dat militaire offensief werd echter niet geduld door de Turkse overheid, zo klaagt Amnesty International aan. "Terwijl de tanks over de Syrische grens reden, lanceerde de Turkse overheid een onverbiddelijke campagne in eigen land tegen afwijkende stemmen in de pers, op sociale media en op straat. Discussies over bepaalde onderwerpen, zoals de rechten van Koerden, zijn nu nog moeilijker geworden", zegt Marie Struthers, directeur van Amnesty International Europe, in een persbericht.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Uitspraken over de militaire inval worden scherp in de gaten gehouden. "Honderden mensen die een afwijkende mening geuit hebben over de militaire operatie werden al opgepakt en worden nu vervolgd onder antiterreurwetgeving", aldus Amnesty International.

Het militaire offensief ging gepaard met een repressiegolf in Turkije die het gemunt heeft op iedereen die afwijkt van het overheidsdiscours. Journalisten, gebruikers van sociale media en demonstranten worden beschuldigd van "terrorisme" en onderworpen aan strafrechtelijk onderzoek, arbitraire detentie en reisverboden. Als ze veroordeeld worden, riskeren ze lange gevangenisstraffen.

Alleen al in de eerste week van het offensief werden 839 socialemediaprofielen tegen het licht gehouden voor het "delen van criminele inhoud" en werden 186 personen in hechtenis genomen door de politie. Op 22 oktober zaten minstens 24 mensen in de gevangenis in voorhechtenis voor berechting, haalt Amnesty officiële cijfers aan.

"De Turkse autoriteiten moeten stoppen met mensen de mond te snoeren als die meningen hebben die zij niet leuk vinden en een einde maken aan het voortdurende harde optreden. Alle aanklachten en vervolgingen van diegenen die het doelwit zijn van vreedzame uitdrukking van hun verzet tegen de militaire operaties van Turkije, moeten onmiddellijk worden ingetrokken", besluit de mensenrechtenorganisatie.

Meest gelezen