Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

China begint aan de uitrol van supersnel mobiel internet 5G

De Chinezen bewijzen nog maar eens dat ze meer en meer een wereldspeler worden op het vlak van technologie. Sneller dan oorspronkelijk gepland stellen de Chinese providers van mobiel internet hun razendsnelle 5G-netwerk beschikbaar voor de klanten. In een eerste periode zal er 5G-dekking zijn in zowat vijftig steden, daarna wordt het aanbod stelselmatig uitgebreid.

5G is de technologie van de vijfde generatie voor het mobiel internet. 4G was al een pak sneller dan 3G. Met de overgang naar 5G wordt helemaal een reuzensprong gemaakt. Als 4G een surfplank is, dan is 5G een speedboot, zo omschreef een internetexpert het plastisch. Of wat technischer: 5G heeft snelheden van minimaal 1 gigabyte per seconde, meestal een veelvoud daarvan.

Downloaden van films gebeurt ermee in een fractie van een seconde, terwijl ook allerhande nieuwe toepassingen mogelijk zijn, vooral in het 'internet der dingen'. Zelfrijdende auto's, chirurgische ingrepen vanop afstand, slimme robotica in huis, ze zullen allemaal gebruik maken van de 5G-technologie. (lees voort onder de foto) 

usage worldwide

Zuid-Korea was het eerste land dat uitpakte met 5G, in de lente van dit jaar. Op dit ogenblik zijn er ook testgebieden in de Verenigde Staten en - dichter bij huis - in het Verenigd Koninkrijk. Maar China vormt met zijn 1,4 miljard inwoners natuurlijk wel een enorme markt voor de nieuwe technologie.

Tegen het einde van het jaar zullen er 130.000 5G-basisstations (antennes en zendapparatuur) operationeel zijn. Grote steden zoals Peking, Shanghai of Kanton moeten dan volledig gedekt zijn, en in een vijftigtal andere steden zullen 5G-smartphones op de meeste plaatsen kunnen worden gebruikt.   (lees voort onder de foto) 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Met de versnelde uitrol en commerciële ingebruikname van het 5G-netwerk wil China de wereld tonen dat het goed bezig is met zijn plannen om toonaangevend te worden op technologisch vlak. Die boodschap is vooral gericht aan de Verenigde Staten, waarmee de Chinezen in een handelsoorlog verwikkeld zijn.

5G, mede ontwikkeld door de Chinese technologiereus Huawei, past perfect in het kader van het overheidsproject 'Made in China 2025', waarmee de Chinese overheid tegen het midden van het volgende decennium toonaangevend wil worden op het vlak van technologische ontwikkeling.  (lees voort onder de foto) 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Huawei is zelf overigens ook een pion in het Chinees-Amerikaanse conflict. De Amerikaanse overheid weert het gebruik van Huawei-technologie, omdat de software zou kunnen worden gebruikt voor spionage. Geen 5G-basisstations van Huawei dus in de VS, al staat er in rurale gebieden nu al wel oudere apparatuur van de Chinese producent. 

Maar het spreekt voor zich dat de Huawei-infrastructuur in China zelf wel massaal wordt ingezet. En de uitrol van vandaag is nog maar een begin. Na de grote steden komen de kleinere aan de beurt, en later ook het platteland en zelfs de uitgestrekte en weinig bevolkte gebieden in het westen van het land. Kortom, een van de eerste en zeker het grootste 5G-netwerk ter wereld is geboren. 

Kijk hieronder naar het verslag over de Chinese 5G in het VRT-Journaal.

Videospeler inladen...

Meest gelezen