Katie Hill op een verkiezingsrally in 2018.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaans Congreslid Katie Hill in afscheidsspeech: "Ik moet vertrekken door dubbele standaarden"

Vorige week kondigde Katie Hill, een Democratisch Congreslid, haar ontslag aan nadat ze verzeild raakte in een seksschandaal. Ze heeft in haar afscheidsspeech zwaar uitgehaald naar president Donald Trump. Ze zegt dat ze gedwongen was om te vertrekken door dubbele standaarden. "Mannen die beschuldigd worden van seksueel geweld kunnen in functie blijven, zelfs in het Witte Huis", zei Hill.

Katie Hill moest haar positie als Democratisch Congreslid opgeven nadat eind oktober naaktfoto's van haar waren gelekt. Er liep ook al een onderzoek tegen haar over relaties met een mannelijke en vrouwelijke stafmedewerker, wat Hill ook bekend heeft. Nadat het schandaal was uitgebroken, werd haar positie onhoudbaar: "Ik stap op, wegens de duizenden gemene e-mails, telefoontjes en sms'jes, die me deden vrezen voor mijn leven en dat van de mensen om wie ik geef", aldus Hill in haar afscheidsspeech gisteren.

Ze hield ook een sterk betoog over dubbele standaarden in de politiek: "Ik stap op, maar er zijn mannen die geloofwaardig worden beschuldigd van  seksueel geweld en aanwezig blijven in vergaderzalen, in het Hooggerechtshof, in het Congres, en, het ergst van al, in het Witte Huis."

Ik stap op, maar er zijn mannen die geloofwaardig worden beschuldigd van seksueel geweld en aanwezig blijven in vergaderzalen, in het hooggerechtshof, het Congres, en het ergst van al, in het Witte Huis.

Katie Hill, voormalig Democratisch congreslid

Volgens vele observatoren ruikt het schandaal rond Katie Hill naar een politieke afrekening. De moddercampagne zou gelanceerd zijn om de aandacht af te leiden van het impeachment-onderzoek dat door de Democraten werd opgestart tegen Trump. Hill was namelijk vicevoorzitter van een van de betrokken commissies in het onderzoek. Ze was ook kandidaat-voorzitter, nadat de voorzitter Elijah Cummings midden oktober is overleden. 

"Ik stap op, omdat er vandaag maar één onderzoek is dat de aandacht verdient van dit land, en dat is het onderzoek waar we vandaag over gestemd hebben." Hiermee verwees Hill naar het impeachment-onderzoek, waar ze als laatste wapenfeit als Congreslid voor stemde, naar eigen zeggen in naam van alle vrouwen in de VS.

Meer dan een schandaal

Hill veroordeelde in haar speech ook de vrouwenhaat die volgens haar heerst in de Amerikaanse politiek, waarbij ze zwaar uithaalde naar president Trump. "De wraak van een bittere jaloerse man, cyberexploitatie en seksuele shaming, die gericht is tegen ons gender, en een groot segment van de maatschappij dat machtige vrouwen vreest en haat, hebben een jonge vrouw uit haar machtspositie weggeduwd, en zeggen dat ze hier niet hoort."

"Maar een man, die er trots op is om een seksueel roofdier te zijn, die door tientallen vrouwen is beschuldigd van aanranding, die beleidsmaatregelen doorvoert die in het bijzonder schadelijk zijn voor vrouwen, en die de gerechtshoven vult met rechters die vrouwen van het meest fundamentele recht op controle over hun eigen lichaam willen beroven, bekleedt het hoogste ambt van dit land", stelde Hill.

Bekijk hier de volledige afscheidsspeech van Katie Hill:

Meest gelezen