De Verenigde Staten leggen extra sancties op aan Iran

De Verenigde Staten hebben aangekondigd dat ze nieuwe economische sancties invoeren tegen Iran. Deze keer wordt de bouwsector geviseerd. Die wordt volgens de Amerikanen direct en indirect gecontroleerd door de Iraanse Revolutionaire Garde, het elitekorps van het Iraanse leger. Bovendien gebruikt die sector materiaal dat van strategisch belang is voor de "nucleaire, ballistische of militaire" programma's van Iran.

Met de sancties willen de Verenigde Staten vermijden dat Iran nucleaire wapens kan ontwikkelen. Het wordt verboden om bepaalde materialen, zoals metaal, grafiet, koolstoffen en software aan Iraanse bouwbedrijven te leveren. Eerdere sancties troffen onder meer de olie- en gasproductie en hebben het land in een economische crisis gestort. 

Zo'n anderhalf jaar geleden stapte de Amerikaanse president Donald Trump uit het atoomakkoord met Iran. Dat akkoord liet toe dat Iran een beperkt nucleair programma mocht uitvoeren onder internationale controle. De Verenigde Staten staan wel nog altijd toe dat Europese, Russische en Chinese bedrijven kunnen werken bij de Iraanse nucleaire installaties die enkel voor wetenschappelijke en economische doeleinden mogen worden ingezet. 

De Verenigde Staten stapten uit het akkoord omdat ze strengere voorwaarden willen bekomen. Met de sancties voeren ze de druk op het land op. Iran wil pas opnieuw onderhandelen als de Verenigde Staten zich opnieuw aan het akkoord houden. 

Meest gelezen