"Gay zijn is een keuze, trans zijn een hype": ophef over "politiek incorrecte fakavond" van studentenkring in Leuven

In Leuven is ophef ontstaan over een "politiek incorrecte fakavond" van studentenkring Eoos. Daarbij werden racistische en homofobe slogans opgehangen, om op "radicale" wijze te weerleggen dat de kring "té politiek correct" zou zijn. Via Facebook heeft Eoos intussen excuses aangeboden.

"Gay zijn is een keuze, trans zijn is een hype" of "Aan allen die gekomen zijn, proficiat. Aan allen die niet gekomen zijn, mooi zo, blijf in uw eigen land": het zijn enkele van de slogans die afgelopen woensdag ophingen tijdens de "politiek incorrecte fakavond" van Eoos, een kring voor taal- en regiostudenten van de KU Leuven.

Het onafhankelijk diversiteitsplatform Undivided van de KU Leuven verslikte zich toen het foto's van de slogans onder ogen kreeg en bond de kat de bel aan op Facebook. "Gisteravond heeft Kring Eoos een racistische "politiek incorrecte avond" in de Fakbar Letteren georganiseerd", staat (in het Engels) te lezen op de pagina van het platform.

"Ze versierden de bar met racistische, homofobe en transfobe citaten en andere beledigende memes. [...] Toen we de praeses van Eoos met het racistische feestje confronteerden, ontkende hij zijn verantwoordelijkheid en beweerde hij dat het niet om racisme kon gaan gezien alles als een grap was bedoeld. Maar een racistische grap is natuurlijk nog altijd racistisch."

"Radicaal thema dat niet aansluit bij ideologie van Eoos"

Intussen heeft Eoos op de commotie gereageerd, eveneens via Facebook. "Op geen enkele manier wil Eoos of haar leden de ideeën die op onze avond omhoog hingen echt uitdragen en daarvoor willen we ons oprecht excuseren", staat daar te lezen.

"Als kring zijn we actief bezig aan onze inclusiviteit voor een verenigingsleven waarin iedereen zich welkom voelt. Een van de stappen die we daarvoor hebben genomen vorig jaar, was de "rising sun" van ons schild te halen. Hierdoor was de reactie gekomen van enkelen dat Eoos "té politiek correct" was. Om de absurditeit van deze uitspraak te beantwoorden, kozen we voor een radicaal thema dat helemaal niet aansluit bij de ideologie van Eoos."

"We wilden die typische uitspraken zoals je vaak leest, ridiculiseren om zo door te wegen naar één kant, dat de absurditeit van zo'n uitspraken meer in de verf gezet wordt. Dat neemt echter niet weg dat sommige uitspraken zeer kwetsend waren. Daarvoor excuseren wij ons oprecht."

"We proberen hier zeker geen uitvluchten mee te zoeken of dit af te doen als "grapje". Wij streven ernaar om iedereen welkom te laten voelen op onze fakavonden en we begrijpen dat we hier het tegenovergestelde bereikt hebben door zulk discours te normaliseren."

Meest gelezen