Videospeler inladen...

Indiase hoofdstad New Delhi kondigt noodtoestand af door zware smog

De Indiase hoofdstad New Delhi wordt geteisterd door erg zware luchtvervuiling. De lokale autoriteiten hebben zelfs de noodtoestand uitgeroepen. Rond deze tijd is de luchtkwaliteit er altijd slechter dan tijdens de rest van het jaar.

Boven het gebied hangt een toxische mist en mensen hebben last van geïrriteerde ogen en een droge keel. In het gebied wonen naar schatting 20 miljoen mensen. De overheid is begonnen met miljoenen mondmaskers uit te delen. Scholen blijven dicht tot dinsdag en ook de bouwwerven en fabrieken liggen enkele dagen stil.

De vervuiling zou voornamelijk afkomstig zijn van het platteland, waar elk jaar rond deze tijd landbouwgronden in brand worden gestoken. Dat leidt elk jaar, in combinatie met het koudere weer en de zwakke wind, tot smog in het gebied. De lucht in New Delhi is sowieso al bij de meest vervuilde ter wereld, door het groeiende autoverkeer en de uitstoot van de industrie. Rond deze tijd vindt ook een belangrijk hindoefestival plaats met veel vuurwerk dat de luchtkwaliteit nog meer verslechtert. 

Meest gelezen