Videospeler inladen...

Brandweer spuit nagelnieuwe F-35 per ongeluk vol schuim in Nederland, peperduur toestel loopt mogelijk schade op

De feestelijke verwelkoming van het eerste gevechtstoestel F-35 in Leeuwarden in Nederland is met een sisser afgelopen. De brandweer heeft mogelijk schadelijk brandweerschuim over het toestel gespoten in plaats van water. Het Nederlandse leger gaat samen met de fabrikant van de peperdure gevechtsvliegtuigen onderzoeken of het toestel beschadigd is, meldt de Nederlandse zender NOS. 

Nederland heeft donderdag het eerste van 46 F-35-gevechtsvliegtuigen verwelkomd op de luchtmachtbasis in Leeuwarden. Maar het draaiboek van de feestelijke verwelkoming werd niet helemaal gevolgd. 

Er was gepland dat de brandweer met twee bluswagens waterbogen over het vliegtuig zou spuiten, maar in plaats daarvan gebruikte de brandweer blusschuim.

Volgens het Nederlandse leger was dat een menselijke fout. De knoppen voor schuim en water staan naast elkaar en de brandweer heeft per ongeluk de schuimknop ingedrukt. Mogelijk is het schuim schadelijk voor de stealthcoating (speciale verflaag die het toestel onzichtbaar moet maken voor detectiesystemen) van het toestel of is het schuim in de motor geraakt.

Het Nederlandse leger is een onderzoek gestart en heeft contact opgenomen met de fabrikant van de toestellen. De ontwikkeling en de aankoop van de 46 Nederlandse F-35's kost de Nederlandse staat ruim 6 miljard euro.

Bekijk hier beelden van de F-35 onder een laag schuim:

Videospeler inladen...

Meest gelezen