Videospeler inladen...

Klimaatconferentie "COP25" vindt plaats in Madrid, Greta Thunberg zoekt hulp om ter plaatse te geraken

De VN-klimaatconferentie "COP25" vindt plaats in Madrid, nadat Chili die eerder had geannuleerd wegens de aanhoudende protesten in dat land. Dat bevestigt de VN. Klimaatactivist Greta Thunberg was al in Amerika en zoekt nu hulp om in Spanje te geraken.

Niet Santiago, de hoofdstad van Chili, maar wel Madrid, de hoofdstad van Spanje: dat is de plek waar de VN-Klimaatconferentie "COP25" van 2 tot en met 13 december zal plaatsvinden, zo laat de VN deze namiddag weten.

De verhuizing is een gevolg van het besluit van president Sebastián Piñera van Chili afgelopen woensdag om af te zien van de organisatie van de conferentie omdat zijn land nu al weken in de ban van grootschalige protesten is. In een beweging annuleerde hij ook de top van de APEC in november, de regionale organisatie rond de Stille Oceaan.

Wat is er precies aan de hand in Chili? Expert An Baccaert legt het in onderstaande video uit:

Videospeler inladen...

Gisteren geraakte bekend dat Spanje had voorgesteld om de organisatie van de "COP25" van Chili over te nemen. Vandaag is dat voorstel dus aanvaard.

Het is op dit moment nog niet duidelijk of de Belgische klimaatactivist Anuna De Wever de "COP25" in Madrid zal bijwonen. Zij vertrok enkele weken geleden met een zeilboot richting Zuid-Amerika om de conferentie in Chili bij te wonen. Toen het nieuws bekend geraakte dat dit land de conferentie alsnog niet zou organiseren, liet ze weten "geschokt" te zijn.

Bekijk hieronder de reactie van Anuna De Wever op het nieuws dat Chili de conferentie niet zou organiseren:

Videospeler inladen...

Ook de Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg ziet haar plannen doorkruist door de verhuizing van Santiago naar Madrid. Zij is in september per zeilboot naar New York gereisd voor de algemene vergadering van de VN en is sindsdien in Noord-Amerika gebleven.

"Nu de klimaatconferentie officieel is verplaatst, heb ik hulp nodig", schrijft ze op Twitter. "Het blijkt nu dat ik de halve wereld ben rondgereisd, in de verkeerde richting. Nu moet ik een manier vinden om de Atlantische Oceaan te doorkruisen in november. Als iemand mij transport kan helpen te vinden, zou ik zo dankbaar zijn."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen