LeventKonuk

Mazelen nog gevaarlijker dan gedacht: virus legt geheugen van ons immuunsysteem lam

Het mazelenvirus tast het geheugen van ons immuunsysteem aan. Daardoor zijn mensen die de ziekte krijgen vaak veel vatbaarder voor andere ziektes. Soms kunnen ze jaren later nog ziek worden. Dat blijkt uit een studie van de universiteiten van Amsterdam en Cambridge, en staat in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

De mazelen blijken schadelijker dan gedacht. Uit een nieuwe studie van het UMC van Amsterdam en het Wellcome Sanger Institute in Cambridge blijkt dat het virus het geheugen van het immuunsysteem aanvalt en zelfs lamlegt. Kort gezegd: door het mazelenvirus vergeet je lichaam hoe het moet vechten tegen andere ziektes. Met alle gevolgen van dien. 

Nederlandse en Britse wetenschappers onderzochten bloedstalen van 77 Nederlandse kinderen die niet waren gevaccineerd tegen de mazelen. Het ging om kinderen die woonden in de zogenoemde Biblebelt, een strenggelovige regio in Nederland waar niet gevaccineerd wordt en de mazelen dus nog voorkomen. Uit het bloedonderzoek bij de kinderen bleek dat het virus hun immuunsysteem had aangetast. Bij sommige kinderen was 73% van de antistoffen die ze hadden, weggeveegd. 

Het immuunsysteem van een pasgeboren baby

Volgens de onderzoekers gaat het over de zogenoemde "geheugencellen", die cellen maakt het lichaam aan na een infectie en gebruikt die later opnieuw, om een nieuwe infectie te lijf te gaan. 

De impact van het mazelenvirus is dus enorm, zegt professor Collin Russell van de Universiteit van Amsterdam in de Nederlandse krant Trouw: "Die afweercellen werden bij sommige kinderen compleet verwijderd. Hun afweersysteem was vergelijkbaar met dat van een pasgeboren baby. Ze konden dus ook weer besmet worden door ziektes waar ze in het verleden wel al antistoffen tegen hadden aangemaakt." Volgens onderzoekers kan het soms tot tien jaar duren voor het immuunsysteem zich hersteld heeft, en blijft het lichaam dus al die tijd extra vatbaar. 

Bij sommige patiënten was hun afweersysteem vergelijkbaar met dat van een pasgeboren baby.
Professor Collin Russell in de Nederlandse krant Trouw

"Hoe langer hoe meer wordt duidelijk dat de mazelen een invloed hebben op ons afweersysteem", zegt Pierre Van Damme, professor epdimiologie aan de Universiteit Antwerpen. "De ziekte wist eigenlijk het geheugen van dat systeem weg. Het vergeet alle ziektes die we ooit hebben doorgemaakt en doet alsof het de eerste keer is dat we ermee te maken hebben."

Het gaat niet alleen om infecties die we al eens hadden, maar ook om inentingen tegen ziektes. "Inentingen maken op eenzelfde manier gebruik van ons afweersysteem als een infectie: het opvoeden van dat systeem en daaraan gekoppeld het geheugen", legt Van Damme uit.

De Brits-Nederlandse studie benadrukt nog eens het belang van vaccineren tegen de mazelen, omdat het vaccin dus niet alleen beschermt tegen de mazelen, maar onrechtstreeks tegen nog heel veel andere ziektes. In veel westerse landen waren de mazelen bijna verdwenen, maar ze komen terug omdat het verzet tegen vaccinaties toeneemt. In New York was er vorig jaar een grote uitbraak.  

Meer lezen?

Videospeler inladen...

Meest gelezen